Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisanmäls av länsstyrelsen - skyddade inte fåren

Molstaberg säteri polisanmäls av länsstyrelsen för brott mot djurskyddslagen efter att de fått ett 60-tal får rivna av varg på mindre än ett halvår.– Det är en ytterst ovanlig situation som ligger till grund för anmälan, säger Ulrika Geber, lantbruksdirektör vid Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen Stockholm polisanmälde i dag Molstaberg säteri där ett 60-tal får rivits av varg under en period på fem månader, som de Länsstyrelsen beskriver det. Gården misstänks nu för brott mot djurskyddslagen.

– Det är en ytterst ovanlig situation som ligger till grund för anmälan där upprepade angrepp tillåts fortgå utan att, som vi bedömer det, relevanta åtgärder görs för att förhindra dem och skydda djuren. Varken rovdjursstängsel eller nattfållor har använts, trots upprepade påpekanden och hjälp med tillfälliga stödinsatser från länsstyrelsens personal, säger Ulrika Geber, lantbruksdirektör vid länsstyrelsen.

Länsstyrelsen menar att djuren inte skyddats tillräckligt från vargangrepp vilket har orsakat ett onödigt stort lidande.

– Djurhållarna har även tackat nej till bidrag för stängsling och avstått från frivilliga arbetsinsatser för att sätta upp ett godkänt rovdjursstängsel. Djurhållarnas befintliga stängsel har delvis haft stora brister som gjort det möjligt för varg att ta sig in upprepade gånger på samma ställe och döda får i hagen, säger Ulrika Geber.

Skadade djur ska i vissa fall ha överlevt i flera dagar med omfattande skador vilket har inneburit ett stort lidande enligt Länsstyrelsen och tyder på bristande tillsyn.

– Enligt djurskyddslagen har varje djurägare ett ansvar att se efter och skydda sina djur. Det blir nu polisens sak att utreda ärendet, säger Ulrika Geber.

LT söker Molstaberg säteri för en kommentar.