Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis slog berusad man – frias i rätten

En polis som åtalats för tjänstefel och ringa misshandel frias av tingsrätten. Polisen anmäldes när han örfilade en man förra sommaren.

Ett ärende rörande ”lagen om omhändertagande av berusade personer” (LOB) förra sommaren eskalerade och slutade i att en polis örfilade en av männen som skulle omhändertas.

Polispatrullen med en kvinnlig och en manlig polis var ute på patrull i sin bil då de fick syn på en man vid flickskolan som såg ut att dricka ur en ölburk. Polismannen upplyste mannen om att detta inte var tillåtet varpå denne började dricka ur burken. Mannen ska efter det ha klivit fram och rapat polismannen i ansiktet på ett nära avstånd. Något som enligt polismannen gjorde att han reflexmässigt gav en örfil till mannen för att få ett avstånd till denne.

Den omhändertagne mannen menar att han inte tror att han rapade men att det i sådana fall var oavsiktligt. Han ska också haft ont flera dagar på grund av örfilen.

Tingsrätten ifrågasätter inte mannens påstående om att örfilen medförde smärta men att varaktigheten av den verkar överdriven. De menar också att ord står mot ord om när örfilen utdelades samt att det inte heller går att klargöra att den var oförenlig med polislagen. På grund av det frias polisen för både tjänstefel och ringa misshandel.

Polisen får även ersättning med 10 775 kronor för sina rättegångskostnader.

Läs även: Polis örfilade man - får behålla jobbet