Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis och företagare varnar för falska p-böter

Ett massutskick med falska parkeringsböter och inkassokrav har nått företag i länet. Ett av dem är Saltå by i Järna.– Det verkar vara ett nytt grepp med p-avgifter, säger Stephan Nilsson på Saltå by.

Det var den här veckan som det damp ned en faktura från Parkeringsinkasso Svenska AB hos Saltå by i Järna, som bland annat driver gymnasiesärskola och ungdomsboenden.

Fakturan avsåg en felparkeringsavgift på 750 kronor plus en inkassokostnad på 180 kronor.

Det var när en av de anställda på kontoret skulle kontakta Parkeringsinkasso Svenska AB, för att få reda på när och var felparkeringen skulle skett, som de märkte att det inte stod rätt till.

E-posten gick inte fram, hemsidan fungerade inte och ingen svarade i telefonen på den påstådda adressen i Hägersten.

– Inte nu igen, tänkte jag, när vi förstod att det var en bluffaktura, berättar Stephan Nilsson, personaladministratör och ekonomiassistent på Saltå by.

– Vi är rätt härdade med bluffakturor, de kommer regelbundet, men då gäller det oftast ”katalogtjänster” eller saker man inte beställt och inte heller fått. Det verkar vara ett nytt grepp med p-avgifter, fortsätter Stephan Nilsson, som vill varna andra företagare.

Saltå by gjorde som de brukar med bluffakturor; skickade ett bestridande till avsändarens postadress och gjorde en polisanmälan.

Företaget Parkeringsinkasso Svenska AB ligger sedan någon dag på Svensk handels varningslista.

Hittills i år har det i Södertälje kommun gjorts 45 polisanmälningar om blufffakturor.

Kommunpolis Ann-Christin Gunnarsson har för LT:s räkning gått igenom de anmälningar om bluffakturor som inkommit efter den 1 augusti. Det handlar om 15 stycken och ett blufföretag sticker ut bland anmälningarna.

– Jag kan konstatera att Bolagsupplysningen är flitigt förekommande, säger Ann-Christin Gunnarsson.

Bolagsupplysningen.se, som också finns på Svensk handels varningslista, säger sig tillhandahålla digital registerhållning.

Enligt Svensk handel skickar Bolagsupplysningen.se ut formulär med fel adressuppgifter som de vill att företagaren ska komplettera. Den som gör det binder upp sig till ett företagsabonnemang.

– Det är mycket viktigt att man som egen företagare är uppmärksam på fakturor, då bluffakturor är ett mycket vanligt fenomen, säger Ann-Christin Gunnarsson.

Anmälningar om blufffakturor som görs utreds av polisens bedrägerirotel i Stockholm.

Hantera bluffaktura

Gör så här om du får en faktura utan att ha haft någon tidigare kontakt med företaget. Skriv följande rakt över underlaget: ”Motsätter oss betalningsansvar beroende på att vi inte beställt dessa varor/tjänster. Svensk handel informerade. Polisanmälan kommer att göras.”

Skicka en kopia av underlaget till företagets adress, helst mejladress, med kopia till [email protected] Gör en polisanmälan.

Källa: Svensk handel