Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Platsen har gått från industrihotell till en upplevelsepark för familjer

Vinter och kallt någon gång under 1980-talet. Bilden visar den stora innegården till det som en gång var Svenska centrifug AB, vanligen kallad bara Centrifugen.

Till höger ser vi en del av den stora byggnad som stod klar 1900 och som nu inrymmer Tom Tits experiment. Rakt fram kan man se en tillbyggnad från 1930-talet och åt vänster, något skymd, det gamla gjuteriet som är tänkt att bli lokaler för Grafikens hus.

Detta industrikomplex tillhörde fram till 1960 Alfa-Laval som då koncentrerade sin verksamhet till Tullinge och sålde sina lokaler vid Storgatan till Södertälje stad. Staden inrättade där ett industrihotell för en grupp mindre företag och öppnade upp det tidigare stängda området.

Inom Centrifugområdet hamnade en brokig blandning av mindre och medelstora företag som bilverkstäder, tryckeri, måleri, serviceinrättningar av olika slag och kommunala inrättningar.

Under slutet av 1980-talet kom Tom Tits experiment in i huvudbyggnaden. Denna teknik- och fysikbaserade upplevelseverksamhet blev allt populärare och tog allt mer lokalyta i anspråk för att slutligen bli ensam hyresgäst. På innegården där vi ser en traktor skrapa snö, finns nu en rad intressanta anordningar där besökare kan känna på märkliga fysiska upplevelser.