Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plastskräpet i Stockholms län måste tas på allvar

Anmäl text- och faktafel

Plasten i haven är en av vår tids största miljökatastrofer. Engångsartiklar av plast toppar listorna över det vanligaste skräpet i havet och det mesta kommer från land. Inom ett par årtionden riskerar vi att ha mer plast än fisk i havet.

Trots denna dystra bild finns det anledning att vara hoppfull. För första gången tar många politiker frågan på allvar och föreslår konkreta åtgärder för att stoppa nedskräpningen.

EU-kommissionen har lagt fram förslag om att helt sonika förbjuda vissa engångsartiklar av plast. För andra plastartiklar föreslås krav på att produkten utformas för att minimera nedskräpningen.

Det finns ett motstånd inom näringslivet, samtidigt som producenternas ansvar för nedskräpning ifrågasätts.

Men när EU:s direktiv nu ska förhandlas är vi rädda att de skarpa förslagen kommer att slipas ner. Det finns ett motstånd inom näringslivet, samtidigt som producenternas ansvar för nedskräpning ifrågasätts.

Regeringen har tillsatt flera utredningar och uppdrag om nedskräpning. Och när det gäller producenternas ansvar är samsynen mellan partierna stor: När vi nyligen frågade Stockholms läns riksdagskandidater uppgav 97 procent av de svarande att producenterna bör ta ett större ansvar för skräpet som deras förpackningar genererar.

De politiker från Stockholms län som tar plats i riksdagen måste därför arbeta för att skärpa producentansvaret, så att det omfattar alla plastartiklar som blir till skräp, även fimpar.

Våra politiker har stöd från många som engagerar sig i skräpfrågan. Miljontals människor runtom i världen gav sig i lördags ut på World Cleanup Day för att rädda världen från skräp. Här i Sverige arrangerades Håll Sverige rent-dagen och i länet gav sig många ut och städade i naturen för att visa att det är fel att skräpa ner.

Nedskräpningen kan och måste stoppas. Men då måste alla aktörer ta sitt ansvar.

Johanna Ragnartz

vd Håll Sverige rent

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare