Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Plåstrat, tejpat och klistrat för att få ihop lag”

Ett ras efter en utvisning senast. 13 insläppta mål på fem matcher. Men inför sexpoängsmatchen mot Degerfors ser Assyriskatränaren Fredrik Samuelsson ändå en positiv trend.

0–4 mot Gais talar ett språk. Assyriskas ledare och spelare talar ett annat.

Och kanske ligger det sanning i båda.

– Vi känner att vi är bra. Kollar man på första 20 mot Gais känner vi att vi har bra chanser att vinna matchen. Vi känns starkare än Gais, med bra bollinnehav och ett bra försvarsspel, som vi tog med oss från Åtvidabergsmatchen, säger Assyriskatränaren Fredrik Samuelsson.

Samtidigt har sommarmånaderna inte varit bra för lagets försvarsspel. De senaste fem matcherna har Assyriska släppt in 13 mål – och bara hållit en nolla.

Under samma period har laget också haft många olika backlinjer, med spelare som lämnat, värvats in, skadats eller varit avstängda. Till helgen är Alex Pereira och Gustav Jarl skadade, medan Kyle Konwea och Simon Strand är avstängd. Det kan bli både en eller två mittfältare i backlinjen.

Och AFF-tränaren säger sig ändå se positiva tendenser med det egna spelet.

– Vi har utvecklats stadigt. Och det beror på en sak bara: att vi fått vara friska där framme. Sedan har inte försvarsspelet utvecklats i den riktning vi vill. Utan det har mest varit att plåstra, tejpa och klistra för att få ihop ett lag. Väldigt logisk utveckling av vår prestation. Väldigt logisk, säger han.

Men sett över tid är försvarsspelet inte särskilt mycket sämre än under säsongsstarten. Innan Fredrik Samuelsson tog över släppte laget in 1,57 mål per match, sedan dess är siffran något högre, 1,64.

Målskyttet har däremot lossnat rejält med Samuelssons raka spelfilosofi. Efter 0,57 mål på sju matcher med Tor-Arne Fredheim skickar Assyriska sedan tränarbytet in 1,73 bollar per match.

– Vårt anfallsspel ligger till grund för ett ganska gott självförtroende. Jag tror att spelarna känner att vi kommer till chanser, skapar och gör mål. Hade vi haft fler friska hade trenden i försvarspelet förhoppningsvis gått i samma riktning som anfallsspelet, säger Samuelsson, och fortsätter:

– Fördelen för oss, som jag känner, är att vi har spelare på väg tillbaka.

I dagsläget ser bara Jarl och Pereira ut att vara kvar på skadelistan till derbyt nästa helg.

– Då känner jag att vi har en riktigt bra trupp. Nackdelen då är att det kan bli ett nervspel på slutet. Men då har vi många som var med om det här för två år sedan.

Hemmamötet med Degerfors är en så kallad ”sexpoängsmatch”. Seger och Assyriska går upp på fast mark, förlust och det är fem poäng till Degerfors ovanför strecket.

Hur offensivt vågar du coacha?

– Inga tankar på något annat än att gå för vinst. Man får kolla av matchbilden, hur det ser ut och så vidare, för att försvara ett kryss eller vad det kan vara. Men utgångsläget är att vinna matchen. Det är för långt kvar för att spela på resultat, säger Fredrik Samuelsson.

Avspark omgång 19

Vad? Assyriska–Degerfors, en ”sexpoängsmatch” runt kvalstrecket i superettans 19:e omgång.

Var? Södertälje fotbollsarena.

När? Söndag, 17.00.

TV? Sänds på TV4 Sport.

Läget i laget: Assyriska har två avstängningar efter mötet med Gais senast. Dels Kyle Konwea som visades ut, dels Simon Strand som plockade upp en varning.

Vilket innebär en ny backlinje. Ännu en gång.

En lårskada kan hålla Aziz Corr Nyang borta från matchen. Alex Pereira och Gustav Jarl är skadade sedan tidigare. Mattias Genc är däremot i träning efter ryggskadan, men inte smärtfri. Alt sammantaget ger en oviss startelva, där Robin Malmkvist, Linus Malmborg, Joakim Askling, Fredrik Holster, Daniel Sliper och Tim Söderström ändå borde ha givna platser.

Motståndaren: Degerfors värvade ett tungt namn just före deadline: Gif Sundsvalls anfallare Shpetim Hasani, som gjort landskamper för Kosovo. Kan behövas. Degerfors har en seger på fem matcher – och i senaste mötet med Assyriska vann Södertäljelaget med 3–0.