Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planen för att få stjärnan i finalform: tusen skott

Södertälje Kings tog sig förbi Borås på fem matcher – trots att nyckelspelaren Chris Czerapowicz inte gick att känna igen. Planen för att återfinna formen: extraträning.

Med SM-finalplatsen säkrad fick Kings i går ledigt från allt utom gymmet.

– Och lite skytte för dem som varit lite ”off” ett tag, säger Chris Czerapowicz, med en underförstådd syftning på sig själv.

– Jag behöver vara redo nu mot Norrköping. De tre senaste matcherna har varit

rätt så lågprocentiga från min sida. Jag försöker bara komma in i det igen och hitta självförtroendet. Enda sättet är att träna. I dag var det bara något hundratal skott. Men

i morgon (läs: onsdag) är det viktigt att jag får upp riktigt många, mellan 500 och 1 000.

Mest trepoängare.

Tusen skott. På en helt ledig dag.

Här är anledningen: efter en okej första semifinal och en superb andra föll Czera-powicz ifrån, skott för skott.

I de tre sista matcherna mot Borås stod han för fyra, fyra respektive två poäng. Ett resultat av tolv raka missade treor och en skottprocent på plågsamma 13,8.

– Det var inte så att de tog bort mig. Jag var bara ”off”. Det kändes som om mina skott skulle gå i, men de var långa och jag hade inte mycket båge. Jag måste gå tillbaka till grunderna och jobba på min teknik lite.

Kapacitet finns där. Under säsongen har Czerapowicz tagit en ledande roll i Kings med 13,1 poäng per match och 54,3 procent på tvåor samt 37,3 utifrån.

Som en poänggörare, vad händer mentalt i dalar som den här?

– Det är tufft, helt klart. Sista matchen försökte jag gå in och inte tänka på mina första skott. Så klart missade jag och började tänka. Det gäller att inte hamna i den zonen. Att bara släppa det och lira, eftersom man gjort det hela säsongen och vet att man kan. Men bästa sättet att komma ur det är att gå in och träna.

Nu väntar Norrköping – med ligans bästa försvar – i final. Ett Norrköping som sett ut att vara lite av en nemesis för just Chris Czerapowicz.

Mot ”Delfinerna” snittar han 7,3 poäng – lägre än mot något annat lag. Det är faktiskt det enda motstånd som forwarden gjort mindre än tio poäng mot. Och det är det enda laget i ligan som Czerapowicz inte satt en trea mot.

Kingsforwarden har kammat noll – på nio skott.

– De har tagit bort mycket på vingarna. Micke Lindquist är där, och både Jaka Brodnik och Josh Hairston är bra försvarare. Starka, fys-iska och långa. De stör ju när man ska få i väg skotten.

Norrköping har lyckats ta bort en hel del av lägena för Czerapowicz. I ligan snittade han bara åtta skott mot Norrköping – tre färre än normalt.

– De roterar bra, vet vad de vill och försöker ta bort våra styrkor. De har gjort det bra med mig, så jag måste försöka förbereda något annat sätt att göra poäng på i den här serien. Så att jag inte bara är en skytt. Jag har haft det tufft mot Norrköping. Det är därför jag måste hitta tillbaka till formen nu den här veckan.

Och formeln för formen är glasklar: träning.

Läs mer: Första finalen spelas på tisdag

Läs mer: Coacherna: Kings är favorit till guldet

Läs mer: Nytt drama, nytt rekord - njut av det här Södertälje