Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Placera för en bättre värld

I debatten om brunkolet var det sveket från Miljöpartiet som hamnade i förgrunden. Det blir lätt så – att själva det politiska spelet tar överhanden.

Men bakgrunden till Vattenfalls beslut att sälja sina kolkrafttillgångar, trots en enorm förlust, är viktigare. Vattenfalls styrelse gjorde helt enkelt bedömningen att kolet saknar framtid.

Nu ska man inte dra för stora växlar på det – Vattenfalls styrelse har ju inte alltid gjord korrekta bedömningar av framtiden. Men samma slutsats kommer man också till i andra styrelserum. Det handlar om synen på framtidsutsikterna för företag som till stor del bygger sin ekonomi på fossil energi – främst kol och olja.

Diskussionen har funnits i några år, men har nu tagit betydligt mer fart. MSCI, ett av de företag som erbjuder olika placeringar, säger till Financial Times att de upplevt en kraftig ökning av intresset för det som de kalla ”low carbon” investeringar efter FN:s klimatmöte i Paris i december.

En stor investerare som fått internationell uppmärksamhet för sina investeringar är svenska Fjärde AP-fonden. Sedan flera år har man varit aktiv i att minska klimatrisken i aktieinvesteringarna genom att minska hur mycket pengar man har placerade i bolag med relativt störst koldioxidutsläpp.

Det handlar inte om att straffa de företag som struntar i miljön – det är ju någon annan som köper aktierna – utan om en bedömning av framtiden för företag som till stor del bygger sin verksamhet på fossil energi. Sedan innebär naturligtvis en minskad efterfrågan på ett företags aktie att det kan bli svårare för företaget att ta in nya pengar. Men det huvudsakliga skälet för att allt fler överger företag med stort beroende av kol och olja är att arbetet med att minska utsläppen av växthusgaser kommer att innebära att företag som har fossila bränslen som en viktig del i sin affär helt enkelt blir sittande med tillgångar och investeringar som snabbt tappar i värde.

Vad som då kan vara lite förvånande är att andra delar av det svenska pensionssystemet inte gör samma bedömning. Den sjunde AP-fonden, där över 40 procent av svenskarna har sina premiepensionspengar, verkar inte se riskerna med att investera i företag som är beroende av fossila bränslen.

Både privatpersoner och olika pensionsfonder och förvaltare behöver placera pengar inför framtiden. Oftast är aktier på ett eller annat sätt en både bra och nödvändig del för att få en rimlig avkastning. Där kan man ha olika strategier, men de som tror på att vi som mänsklighet till slut kommer att komma tillrätta med orsakerna till den globala uppvärmningen bör undvika att placera i företag är som bygger på fossila bränslen och är en del av problemet. Ett bättre alternativ kan då vara att investera i företag som bidrar till en fossilbränslefri framtid och därmed är en del av lösningen.