Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pigor och hundrastare – dåligt för Södertälje!

Ska vi med våra skatter subventionera pigavdrag, snickare och hjälp att rasta hunden? Tjänsteföretagens organisation Almega visar i en undersökning att många utnyttjar detta, men en sammanställning visar också att de 4 procent med högsta inkomsten utnyttjar hela 29 procent av skatteavdraget.

Ännu värre blir det om man jämför per kommun. Då visar det sig att invånarna i de rikaste kommunerna Danderyd och Lidingö drar av sex gånger mer än Södertäljes invånare. Vi i Södertälje får i genomsnitt bara 390 kronor per person medan de rikaste kommunerna får 2 400 kronor per person.

Samtidigt betalas hela kalaset av de statliga skatter vi betalat gemensamt. För mig är skatter något nödvändigt ont som behövs för att fördela från den som har mer till den som har mindre. Inte tvärtom.

Avdraget påstås ge 19 000 jobb.

Om de 440 miljoner kronor som rut-avdraget minskar skatteintäkterna med varje år istället använts för att förstärka den kommunala hemtjänsten (som av diffusa ideologiska skäl inte får dras av i deklarationen) eller göra den billigare så hade det gett fler jobb och väldigt många fler Södertäljebor kunde ha fått nytta av pengarna i stället. 33,2 miljoner kronor har ett fåtal Södertäljebor dragit av i sin deklaration. Det mesta av dem som tjänar över en halv miljon, om statistiken från SCB stämmer.

Även mina egna rödgröna vänner i riksdagen ska ha ris. De borde naturligtvis varit mycket tydligare och preciserat hur de ska använda pengarna i stället för att skapa fler jobb.

Jag förstår heller inte varför man ska få göra avdrag för snickaren som renoverar köket men inte för den som städar samma kök.

Det är faktiskt inkonsekvent och inte särskilt jämlikt.

Värst är det nya förslaget från borgerliga partier när man för att vinna väljare till och med föreslår att man ska få dra av kostnaden för den som rastar hunden.

Det vill jag inte att min inbetalda skatt ska subventionera.

Slutsatsen är solklar – skattesubventionerade pigor, drängar och hundrastare är en mycket dålig affär för Södertälje. Vi hade kunnat få många fler jobb och en rättvisare fördelning av dessa skatter som Södertäljebor betalt in.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel