Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pianisten som älskar musik

Det händer mycket inom musiklivet i Södertälje. I lördags fanns det åtminstone tre evenemang att välja emellan. Jag fick lov att välja och är övertygad om att jag valde rätt.

Många hade gjort samma val som jag, så det var en närmast fullsatt salong som mötte solisten – pianisten Daniel Beskow – när han gästade Södertälje kammarmusikförening på S:ta Ragnhildsgården. Han presenterade ett virtuost program med musik av Beethoven, Stenhammar, Schubert och Liszt. Det ligger naturligtvis nära till hands för en ung pianist att, veckan före sin officiella debutkonsert vid lärosätet i Köpenhamn, spänna ”bågen” lite extra.

Daniel satte verkligen hela sin förmåga på spel. Schubert lär ha slängt sitt eget manuskript till Fantasie i C-dur i golvet med utropet: ”Det krävs en dj-l för att spela det här”. Schubert hade fel.

Det krävdes en pianist med ett stort hjärta till musiken. Sällan har jag hört och sett en pianist, ung som gammal, som så tydligt ger hela sin kärlek till musiken.

I varje anslag, i varje andning, i varje gest vid tangenterna, gestaltades musiken med inlevelse och uppenbar lycka i stunden. Daniel log, snyftade, blundade, svettades och njöt.

Publiken besvarade de generösa gåvorna med ovationer. Att Daniel på ett enkelt, initierat och engagerat sätt introducerade styckena, bidrog i högsta grad till den känsla av gemenskap som uppstod över rampen. Under kvällen kunde man läsa publikens tacksamma tillrop på Facebook.

Åter har Södertäljepubliken fått möta en artist som i framtiden kommer att beträda de stora estraderna. Utan den engagerade kammarmusikföreningen hade vi fått vara denna upplevelse förutan.

Daniel Beskow hade varit värd en recension, men som inhoppad notvändare är det inte möjligt att ge en rättvis beskrivning av härligheten.

G-son

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel