Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter har suttit häktad längst i Sverige

Ingen har suttit häktad lika länge som 24-årige Peter Lahdo. I över fyra år har han levt i en sju kvadraters cell. För första gången ger han nu sin syn på domen och den rekordlånga häktestiden.– Det är ingen fröjd att sitta här, säger han.

Peter Lahdo tar emot i ett trångt besöksrum på häktet i Örebro. Fyra runda snurrfåtöljer av plast omger ett slitet bord. Peter sitter i en av dem iklädd häktets gröna kläder. På väggen; ett persiennfördraget fönster och en larmknapp.

En månad innan intervjun tangerade Peter Lahdo rekordet i att sitta häktad

i Sverige, i alla fall i modern tid. När polisen stormade in i hans föräldrars hem och grep honom den 2 november 2010 var han en 20-åring som pluggade VVS i Södertälje, men umgicks i kretsen av det så kallade Nätverket. Men till skillnad frånde andra dömda i Söderäljemålet var Peters brottsregister tomt sånär som på en skadegörelse. Han hade aldrig förr suttit frihetsberövad.

I dag har han suttit längst av alla. I över fyra år har han levt i en sju kvadratmeter stor cell på olika häkten i landet.  Under halva den tiden inlåst och isolerad 23 timmar om dygnet. En timme om dagen fick han lufta sig i häktets galleromgärdade ”tårtbit” på taket.

– Att sitta frihetsberövad en sjättedel av ens ungdomliga liv i en trång cell är väldigt påfrestande och mitt psykiska tillstånd är av förståeliga skäl inte så bra. Än mer påfrestande blir det när man inte får en rimlig förklaring från domstolen till varför man sitter, säger Peter och berättar om den första svåra tiden.

– Jag var helt vilsen. Jag levde i en miljö där en hel värld var emot mig.

Under häktesvistelsen fick han sämre syn, men det tog över ett år innan Peter fick göra ett syntest för glasögon. Under tiden hade han konstant huvudvärk.

– Det var när min advokat Nils Uggla tog över ärendet som livet blev lite drägligare. Han och advokat Adrienne Bonde har funnits där för mig och stöttat.

I dag har isoleringen övergått i så kallad samsittning. Peter får vistas delar av dagen på en avdelning med andra häktade. Och det är en påtagligt förändrad Peter Lahdo som sitter här nu än den nedstämde överviktige grabb i handfängsel som fördes in och ut i rättssalen under tre års tid.

– Jag mår fysiskt bättre i dag, varannan dag tränar jag en timme löpband, rodd och styrka. I cellen kör jag mycket situps och armhävningar. Jag har gått ner 27 kilo sen jag blev häktad, säger han, märkbart nöjd.

Hurklarar du den psykiska påfrestningen? Jag läser, jag har läst mer än 300 böcker, mest deckare. Det skingrar tankarna. Och så har jag gått en kurs i skrivande.

Lahdo dömdes av hovrätten till åtta års fängelse för bland annat medhjälp till dubbelmordet på Oasen.

– Jag anser mig vara oskyldig. Min önskan är att bedyra min oskuld till kyrkan

och familjen Moussa. Jag har inte fått en rättvis rättegång, jag har dragits med som en i mängden. Och ja, jag har umgåtts med personer som polis och åklagare

anser ingår i Nätverket. Men vi är uppväxta ihop och känner varandra sen barnsben. Att påstå att det finns ett nätverk av det slag polis och åklagare hävdar, stämmer inte, säger han.

Peter är mycket kritisk till rättsprocessen. Han berättar om den jäviga nämndemannen som förlängde processen till ingen nytta, om bevisning som bygger på kvantitet och inte kvalitet och domare som dömde honom på förhand. Det som främst fick Peter dömd var händelserna en kväll nio dagar innan morden. Han säger att han ställde upp som chaufför åt några kompisar. Färden gick till Hovsjö där några

yngre grabbar hoppade av och stal en moped. Sen tog de ännu en på Dalgatan.

– Det fanns inte i min värld att mopparna skulle användas vid morden nio dagar senare.

Man ska veta att de här killarna är notoriska mopedtjuvar, det vet alla. Jag tänkte att de ska väl stycka dem och sälja delarna som de brukade. I brandresterna av mopederna och mordvapnen hittade kriminalteknikerna även en bränd Ericssontelefon av äldre modell med antenn – en så kallad ”hajfena”. Peter hade ägt en sådan och åklagarna lyfte fram det som bevis.

Men det var ett indicium som domstolen senare bortsåg från. Ett 16-årigt vittne berättade även att Peter funnits med på den grillfest kvällen innan morden, där flera andra åtalade fanns. Men vittnet sa senare att han inte var säker på uppgifterna. Peter dömdes för medhjälp till mord. I domen slås fast att han är del av Nätverket. Peter skakar på huvudet.

– Målet är politiskt, tre rättegångar och 17 ledamöter har alla varit eniga.

Ingen av dem har märkligt nog reserverat sig. Där kan man snacka om ett

slutet nätverk med vattentäta skott! Jag dömdes för att jag skjutsade några

moppetjuvar, säger Peter Lahdo.

Fotnot: Två dagar efter intervjun flyttades Peter till Kumlaanstalten för att av-

tjäna sitt fängelsestraff.

Inlåst 23 timmar om dygnet

Att sitta häktad med restriktioner är en tuff tillvaro. Det kan innebära att sitta inlåst 23 timmar om dygnet med 1 timmes luftning på taket.

Tillsammans med fyra andra dömdes Peter Lahdo för medhjälp till dubbelmordet. Och för medhjälp till försök till mord efter att en gäst på Oasen träffades av rikoschetter vid skjutningen mot bröderna. Han ingick även i den skara som dömdes för människorovet. Peter deltog inte vid själva kidnappningen på Heron city men anslöt senare till en gårdsplan utanför offrets föräldrars bostad i Ronna, dit gärningsmännen fört honom.

Källa: Tingsrätts dom