Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter från Södertälje har makten över OS-medaljerna

Peter Axtelius har dömt simhopp i över 20 år. Han har internationella meriter, men nu väntar hans hittills största uppdrag, OS i Rio. – Det börjar bli riktigt pirrigt nu, erkänner Peter.

Trots att han varit domare på två VM, tre världscuptävlingar och ett antal grand prix och EM-tävlingar är det ändå något speciellt med ett OS.

– Jag fick beskedet i september, då hade jag en tidsmässig distans till uppdraget. Men nu när det är nära börjar det kännas riktigt pirrigt, säger Peter Axtelius som samtidigt ser fram mot tävlingarna.

Han åker dit i dag, på fredag är det invigning och på söndag den 7 augusti börjar tävlingarna.

Men han vet ännu inte själv när han får göra sitt första inhopp. Eller om han kommer att hinna se några andra tävlingar.

– Jag åker dit med öppet sinne så får vi se vad vi hinner med och hur fördelningen blir, säger Peter Axtelius.

Han känner sig hedrad att ha blivit utvald. 23 domare från hela världen har plockats ut. Europa hade en kvot på åtta stycken, så det är inte vem som helst som får åka.

– Det finns observatörer som håller koll på domarna och i sin tur sätter betyg på hur vi sköter oss, förklarar Peter Axtelius.

Han har själv en kort simhoppskarriär bakom sig. Peter, då tio år, var med i den första grupp simhoppare när Södertälje Simsällskap 1990 satsade på en hoppgrupp.

– Det var den dåvarande klubbchefen Lars-Göran Torege som kallade in mig. Jag hade varit mycket och badat med hans söner och de hade väl skvallrat att jag var orädd när vi dök i vattnet.

Men karriären som aktiv blev kort. När Peter själv som 14-åring insåg att han inte hade rätt sorts kropp för att lyckas nå långt satsade han på att bli tränare i stället.

Och det har han fortsatt med sedan dess. Tränare hoppar ofta in som domare på mindre nationella tävlingar.

Med domarutbildningar både i Sverige och internationellt har Peter Axtelius nu nått så långt man kan komma som domare.

Samtidigt som han är simhoppstränare i SSS.

– Jag var i Rio och dömde en världscuptävling i februari så jag är bekant med arenan. Men det blir så klart mycket större när det är OS.

Han hoppas att när tävlingarna väl sätter i gång så tar det professionella över.

– Jag pratade med en domare som dömde OS i London. Han berättade att det var väldigt mycket nerver först. Men när han väl knappade in sin första bedömningssiffra så släppte allt, jag hoppas det blir så.

En fördom som finns med bedömningssporter är att det är lättare för en känd hoppare att få lite högre siffror än en okänd, ligger det någon sanning i det?

– Risken finns alltid. Men delegaterna påpekar hela tiden, liksom det görs på alla kurser, att det är hoppet som räknas, inte vem som gör det.