Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Asplund tolkar Bernstein

Neonljus möter spegelblanka tjärnar på Peter Asplund Quartets nya skiva, som innehåller låtar av den amerikanske dirigenten och kompositören Leonard Bernstein.

De första två skivorna blandade standardlåtar med egna kompositioner. Till den tredje plattan sökte kvartetten en kompositör att samlas kring.

– Det hade varit lätt att välja Ellington eller Cole Porter, men vi ville ha någon av jazzmusikerna som inte är jättespelad. Leonard Bernsteins musik, allt från West side story till mer udda grejor, blev något för oss att sätta tänderna i, säger Peter Asplund.

Resultatet blev Asplund meets Bernstein. Kompositören Leonard Bernstein skrev bland annat musikaler men också operor, symfonier och en mässa.

– Han personifierar crossover, han var öppen för allt bara det blev bra. Jag uppfattar honom som en spännande person, som alltid var otroligt intensiv, säger Peter Asplund.

Till sin hjälp har kvartetten tagit Dalasinfoniettan, Dalarnas symfoniorkester.

– New York är ju jazzens hjärta och för mig är Dalarna Sveriges hjärta. Vi gör den amerikanska musiken med svensk energi och svensk själ, säger Peter Asplund.

Skivan presenteras vid en stor konsert på Estrad den 23 april.