Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personal blottade sig för brukare

Nu avslöjas nya uppgifter om Lex Sarah-anmälan inom Södertälje hemtjänst. Larminstallatören ska ha blottat sig för två brukare.

LT har tidigare skrivit om hur en kvinnlig brukare inom kommunens hemtjänst blev sexuellt ofredad när hon skulle få hjälp med ett trygghetslarm. Händelsen anmäldes både till polis och Inspektionen för vård och omsorg.

Enligt kommunens egen utredning har det nu kommit fram att ytterligare en brukare drabbats av samma typ av kränkningar. Och larminstallatören ska ha gjort muntliga sexuella anspelningar för att slutligen blotta sig för brukaren.

– Det är fruktansvärt förstås, och väldigt exceptionellt, säger Ingela Liwell, kvalitetsutvecklare på Social- och omsorgskontoret.

Larminstallatören är utbildad vårdbiträde men har arbetat med larm i över tio år. Eftersom han varit anställd i kommunen en kort period är det dock osannolikt att ännu fler brukare blivit utsatta, menar Ingela Liwell. Samtidigt kan hon inte garantera något.

– Det är det som är lite obehagligt i vår verksamhet. Vi har inte brustit i våra rutiner men vi har inte rätt verktyg för att kunna garantera att sådant här inte händer.

Till skillnad från rekrytering av förskolepersonal har hemtjänsten inte rätt att göra registerkontroller. Däremot ska nu hemtjänsten säkerställa att referenser tas vid nyrekrytering.

Larminstallatören togs direkt ur tjänst efter händelsen.