Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pershagenskolan vann framtidstävling

Pershagenskolans två åttondeklasser vann på tisdagen riksfinalen i tävlingen Future city på Arkitektur- och designcentrum med sin hållbara underjordsstad.

Jasmina Kosevic är lärare på Pershagenskolan och var i riksfinal på Future city med skolans elever redan 2011. Men i går gick det alltså ända vägen fram till seger med den underjordiska förort som skolan skapat. LT fick ett samtal med Jasmina direkt efter prisutdelningen.

Grattis! Vad var det juryn gillade?

– Att vi har framtidstänk med lösningar under jorden på det som tar mest plats, trafik och köpcentrum. Vi har också ett hållbarhetstänk med bilar som går på komprimerad luft och spårbilar, vertikala växthus och odlingar på taket.

Förutom äran vann ni 25 000 kronor. Vad ska ni göra med prispengarna?

– Det får eleverna bestämma. Det var tre elever som gjorde presentationen i finalen, men det är två klasser med sammanlagt 50 elever som har jobbat fram staden. Future city är en tävling som består av flera delar. Dataspel, uppsats, modell och presentation. Vi fick också diplom för bästa uppsats, där vi skrev om hållbarhet.

Hur ska ni fira?

– I morgon (läs onsdag) ska vi hitta på något. Det här är en jätterolig dag, men vi har inte hunnit tänka på firande.