Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pershagenborna rasar mot bergtäkt

 
Skanskas planer på bergtäkt nära Pershagen
Visa alla artiklar

Föreningen ”Stoppa Bränninge bergtäkt” hade kallat Pershagenborna till möte i går i Pershagenskolan. Och upprördheten var stor bland de närvarande.
– Rena vansinnet, säger en av dem.

”Stoppa er nya granne!”, skrek affischerna ut som satts upp på stolpar och träd utanför skolans matsal. Skanskas planer på att omvandla ett 50 hektar stort område i det natursköna Bränninge till bergtäkt, har slagit ner som en bomb bland de boende i närheten.

– Det finns ingen i Pershagen som inte kommer att blir kraftigt drabbad. Är det något som har negativ inverkan på huspriser är det just sådana här bergtäkter, sa föreningens ordförande Niklas Holm.

Informationsträffen i Pershagenskolans matsal hade anordnats som ett öppet hus, där folk minglade runt till olika stationer där det gavs information om effekterna av en bergstäkt i Bränninge.

Bland annat menar föreningen att betydligt fler lastbilstransporter kommer att passera genom Pershagen än de 180 per dygn, som Skanska självt uppger.

– Det är mycket lågt räknat, mer troligt är att det blir 350 till 400 lastbilar och vill man vara pessimistisk, 500 bilar per dygn i 30 års tid, säger Niklas Holm.

Vilken väg dessa ska ta är ännu oklart, men Nyköpingsvägen norrut genom Pershagen är ett alternativ.

– Enligt Skanska skulle det inte innebära högre bullernivåer, vilket är helt osannolikt och dessutom handlar det om en säkerhetsfråga. 400 lastbilar på 60 ton kommer att dåna förbi bara sju meter utanför skolan, säger Tobias Menrik, som sitter i föreningsstyrelsen.

Människor på plats ville veta vad kommunen kan göra i frågan. Svaret är att det är länsstyrelsen och slutligen Mark- och miljödomstolen som avgör, men även om kommunen saknar veto så är det en viktig remissinstans.

– Det finns inte ord för detta vansinne. Vi flyttade ju hit för lugnet och den fina naturen, säger Katarina Brander.

Det var för sju-åtta månader sedan som boende i Bränninge fick veta om Skanskas planer på att bygga en 50 hektar stor bergkross sydväst om Bränninge gård mellan E4 och järnvägen.

Cirka 800 000 ton material ska transporteras till och från området varje år. På bergstäkten skulle även asfalt och cement tillverkas. Enligt föreningen skulle det medföra damm, buller och lukt.

– Det skulle innebära att Pershagens naturområde omvandlas till industriområde. Alldeles i närheten av bergtäktsområdet finns naturreservatet som kostat mycket att bygga upp de senaste åren, liksom en ekologisk mycket viktig å, en av de få i länet där ål går upp, säger Niklas Holm.

Bergknallen i Bränninge köptes för ett tiotal år sedan av en privatperson, som nu bjudit ut den till Skanska. Ägaren bor själv inte i kommunen. LT har utan framgång sökt honom för en kommentar.

Den 15 september går samrådstiden ut, då återstår att se om Skanska går vidare till nästa steg i processen.

Torbjörn Granström [email protected]