Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pereira är tillbaka i Assyriska

När karriären såg ut att vara på väg utför kom det oväntade lyftet. Och nu har en mer erfaren Alex Pereira återvänt till klubben där fotbollsresan började. Till Assyriska.

Inte för att den brasilianske backen talar om slutet på karriären än – ändå är det som om cirkeln sluts när Alex Pereira är tillbaka i Assyriska.

I klubben som öppnade dörren till europeisk fotboll för honom.

– Jag känner mig hemma, faktiskt. Jag har alltid följt laget. Jag bor ju tio minuter från arenan och brukar vara på matcherna, säger vänsterbacken om comebacken.

Mycket har flyttat på sig åtta år senare. Bara tre spelare från truppen 2008 finns kvar

i klubben. Då spelade den assisterande tränaren Fredrik Samuelsson fortfarande. En 19-årig Mattias Genc gjorde sin andra säsong i A-laget. Aziz Corr Nyang snurrade på sin kant – precis som i dag.

Sedan dess har Pereira gjort fem säsonger i allsvenskan, tre för Syrianska, och åkt ur serien två gånger. Efter den andra gången, med Syrianska 2013, såg karriärkurvan ut att börja dala. Klubben som ringde låg i division ett. Özcan Melkemichels AFC United.

– När han frågade tänkte jag ’fan, division ett alltså’. Först var jag lite tveksam. Jag visste att jag var 31, 32 år, säger Pereira.

Men han sade ja, hjälpte AFC till superettan – och när han just hade förlängt kom chansen. Den stora chansen. Efter en mycket oväntad låneövergång till AIK.

– Det var fantastiskt att spela för AIK, som 32-åring. Det var en överraskning för många när AIK ringde mig. En dröm gick i uppfyllelse. Och att göra två mål, fyra assister – det var stort för mig personligen.

Under sin femte allsvenska säsong spelade Pereira för första gången för en toppklubb. I en toppklubb som var med i guldracet. I ett AIK där han fick spela fyra kvalmatcher till Europa league.

– Man får känslan av att man kan spela fotboll för en toppklubb. När jag var där visade jag det. Det var fantastiskt bra, säger han.

Pereira är numera en god bit över 30-strecket. I år blir brassen 34. Men ytterbacken

håller god klass, menar AIK-lagkamraten Kenny Pavey:

– Han presterade på en hög nivå (i AIK). Han är fortfarande hungrig. Jag tror att han kommer sätta dit några mål för oss, han är stark på huvudet. Och han har en väldigt bra inläggsfot.

Själv känner Pereira att åldern och erfarenheten för med sig fler fördelar och gör honom bättre som spelare.

– Man lär sig. Du blir äldre, får rutin och börjar lära dig positioner. Jag hade problem när jag kom till Sverige 2008. Jag var en offensiv vänsterback som gjorde poäng, men behövde lära mig positionsspelet. Man har mer rutin nu, säger Alex Pereira.

Tillbaka i AFF – åtta år senare

Namn: Alessandro Silva Pereira, oftast bara ”Alex”.

Ålder: 33, fyller 34 i maj.

Position: Vänsterback.

Karriär i Sverige: Värvades till just Assyriska när laget återvände till superettan 2008 – och gjorde succé med offensivt spel och en precis inläggsfot.

Tre mål och fem assister i topplaget AFF tog Pereira till allsvenskan. Där åkte han ut med Örgryte 2009, men fick en ny chans med Syrianska 2011, efter två år i Göteborgsklubben.

Efter tre allsvenska säsonger och 49 matcher blev Pereira inte kvar när Syrianska åkte ur – i stället följde han Özcan Melkemichel till AFC United i division ett norra. Men förra säsongen dök en ny allsvensk chans upp, när guldjagande AIK lånade in vänsterbacken.

Alex Pereira har nu gjort 80 matcher i allsvenskan och 44 i superettan.