Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionerad polis varnar äldre för bluffläkare

Äldre utsätts för samma risker som alla andra, men vissa bedragare riktar sig just till oss, exempelvis ”medicinmannen”, säger den pensionerade polisen Anders Olofsson.

Ex-kommissarien drog fullt hus när han föreläste om bedrägerier i allmänhet och brott riktade mot äldre i synnerhet.

Pensionärer drabbas som alla andra främst av it-relaterade brott, då 90 procent av samtliga bedrägeribrott utförs via internet.

– Det sitter bedragare i exempelvis Afrika och Asien och lurar folk i Sverige. Det är viktigt att ha en sund misstänksamhet när man rör sig på internet, säger Anders Olofsson.

Var försiktig vid inköp över internet och var noga med att ha bra lösenord på e-posten och sociala medier, är några av hans tips.

Bedrägerierna ökar för varje år och allra mest ökar kortbedrägerierna.

– Håll reda på kontokorten och lämna aldrig ut koden, säger Anders Olofsson.

Det finns också bedragare som riktar in sig särskilt på äldre.

En variant är att någon ringer och utger sig för att vara ett barnbarn som behöver låna pengar till exempelvis en bil.

– De som lurats mår ofta väldigt dåligt efteråt. Men det är absolut inget att skämmas för, säger Anders Olofsson.

Det senaste påhittet bland bedragarna är ”medicinmannen”, en falsk läkare som ringer upp äldre.

”Medicinmannen” utlovar en ny medicin mot just den sjukdomen som offret har. Den kostar en hel del för patienten till att börja med, men ”medicinmannen” utlovar full återbetalning från landstinget i ett senare skede.

– Det är naturligtvis bluff alltsammans. Det finns äldre som på det här viset lurats på 100 000 kronor, säger Anders Olofsson.

Föreläsningen var en av många under torsdagens temadag för äldre under rubriken Bevara dig väl, som arrangerades av Kommunala pensionärsrådet, Södertälje kommun.