Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pendeln stannar inte vid Stockholm City och Odenplan – kan pågå hela helgen

På fredagen stängdes stationerna Stockholm City och Odenplan av. Orsaken är strulande rulltrappor som bedöms osäkra. SL kunde på fredagen inte säga hur länge stationerna kommer att vara stängda.

Annons

Anmäl text- och faktafel

På fredagsmorgonen vid 04.30 meddelade Trafikverket att Stockholm City (T-Centralen) och Stockholm Odenplan är stängda på grund av säkerhetsskäl. Orsaken är att rulltrapporna inte kan köras på ett för resenärerna säkert sätt, vilket är ett krav av utrymningsskäl.

På torsdagen den 12 juli genomförde SL en fördjupad kontroll av rulltrapporna på stationerna City och Odenplan. Kontrollen visade att flera rulltrappor var i så dåligt skick att de bedömdes utgöra en risk för resenärernas säkerhet.

”Resenärernas säkerhet är högprioriterad för oss. Därför valde vi att stänga av rulltrapporna samt att kräva omedelbara åtgärder av det företag som levererat dem. Utan rulltrappor kan stationerna inte utrymmas på ett säkert sätt vilket innebär att stationerna måste vara stängda för trafik till dess rulltrapporna kan sättas igång,” skriver SL i ett pressmeddelande på fredagsmorgonen.

Alla pendeltågen kör därför förbi stationerna utan att stanna under fredagen. Resenärer till Stockholm City och Stockholm Odenplan hänvisas istället till tunnelbanestationerna Mariatorget och Medborgarplatsen vid Stockholm Södra och Solna station.

SL kunde på fredagen inte säga hur länga stationerna kommer att vara stängda.

– Vi har en leverantör som just nu jobbar för fullt för att åtgärda de rulltrappor som har fel. Jag vill inte spekulera i hur lång tid arbetet tar. Vi får återkomma till det när vi har fakta framför oss, säger SL:s pressinformatör Per Hallberg till SVT Nyheter Stockholm.

I måndags morse, den 9 juli, bytte en rulltrappa upp från pendeltågsstationen Stockholm City plötsligt åkriktning – och började skena bakåt. Det fick till följa att det blev panik och en person skadade armen, enligt Expressen.se.

Trafikverket hänvisar till SL:s hemsida eller app för mer information.