Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Påsksmällen kämpar vidare

Terräng, asfalt och grus. Från en halvmil till 12 000 meter. 40-års-jubilerande Påsksmällen har levt ett rikt liv vid sidan om de stora kommersiella löpartävlingarna.

Annons

Det finns en röd tråd genom de 40 åren, Hasse Nilsson. Nilsson var med redan premiäråret 1976 i juniorklassen – och vann!

I bakgrunden fanns från start gott om eldsjälar, inte minst Bernt Israelsson som gav tävlingen fullt fokus i allt från att fylla ut hål i grusvägen till att hitta lokala sponsorer, ett arv som sedan förvaltats väl av Nilsson och förts vidare genom leden.

Enhörna IF har haft åtskilliga löparprofiler som deltagit genom åren. Men det har också varit en stjärnparad av löpare utifrån som visat upp sig i det som Enhörnaborna själva kallar Körsbärslandet – ända sedan Esko Lipsonen, Finland, vann premiären 1976 på imponerande 35.49.

Där finns fler utländska namn som irländaren Rob Costelloe och australiensaren Nick de Castella. Men också många svenska aktiva har kommit på besök – som Jonny Danielsson, Bjarne Thysell och Mats Erixon.

För Hasse Nilsson är det ingen tvekan om vem han håller högst. Erik Sjöqvist, som vunnit tre år på raken: ”Under 2000-talet betydde han oerhört mycket för tävlingen. Han var på samma nivå som Mats Erixon när han vann här.”

På damsidan hittar vi starka profiler i Marie Söderström-Lundberg, Ulrika Orre, Anna Rahm, Lisa Blommé, Kajsa Berg och Dorcas Chesereks.

Många har letat sig ut på landsbygden för detta kultstämplad lopp i skymundan. Påsksmällen kämpar med en tuff utveckling. Tendensen är att de små loppen har svårt att överleva, i konkurrens med mer citynära jättearrangemang, ofta väl marknadsförda.

”Jag tror inte det ser så ljust ut för de gamla, mindre loppen. Men de som kommer ut tycker alltid att det är trevligt ute vid Enhörna Friluftsgård”, säger Hasse Nilsson.

Bara att ta sats mot 50 bast då.

Enhörna IF

Löparsektionen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel