Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Partivännerna om Stig Thörn: ”Han var som en solvarm klippa – stadig och trygg att luta sig mot när det blåste”

 
Minnesord i LT
Visa alla artiklar

Annons

Rektorn, politikern med mera Stig Thörn, Södertälje, har hastigt avlidit i en ålder av 85 år. Hans närmaste är makan Gunilla och barnen Bo, Lars och Karin med familjer.

Stig kom från Göteborg till Södertälje i början av 1960-talet för att bli rektor på det nystartade förskoleseminariet. Det var dåligt förberett och han fick slita hårt för att verksamheten skulle kunna starta på utsatt tid 1964. Han var en tydlig ledare inom såväl lärarutbildningen som förskoleverksamhet och spelade en avgörande roll vid etablerandet av Pysslingen förskolor, de första privata förskolorna i landet. Han har också arbetat åt SIDA i Kenya och som prorektor för lärarhögskolan i Stockholm. Stig var alltid verksam i flera aktiviteter, vid sidan av familjen och yrkeslivet. Det är åtskilliga föreningar som på det sättet genom åren har fått stor glädje av Stigs engagemang. Idrott och kultur tillhörde hans stora fritidsintressen. Många mötte honom också som trygg och högtidlig vigselförrättare.

Vi lärde känna och arbetade på olika sätt tillsammans med Stig inom Folkpartiet/Liberalerna. Han var under många år den ledande företrädaren för partiet i Södertälje, både som ordförande i lokalavdelningen och som gruppledare i kommunfullmäktige. Politik är svårt, många viljor och idéer skall samsas. Stig hade och drev tydliga egna idéer men han var också som en solvarm klippa; stadig och trygg att luta sig mot när det blåste.

Vi hade också förmånen att få vara hans vänner. Vi kom alla att av olika skäl lämna Södertälje, men den genuina vänskapen med Stig och Gunilla har hela tiden varit bestående. Stig var ständigt nyfiken och inspirerade sin omgivning till att var detsamma. Vänfasthet, ärlighet, öppenhet och pålitlighet var starka karaktärsdrag för Stig.

Vi är tacksamma för att få ha varit en del av Stigs liv. Vi delar den sorg och saknad som Gunilla, barnen och deras familjer känner, men vi bevarar honom samtidigt i ett mycket ljust minne.

Kjell Westerberg

Bengt Westerberg

Peter Örn