Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Partivännerna minns Roland Håkansson: ”Ett lysande exempel på hur mycket en människa kan åstadkomma”

 
Minnesord i LT
Visa alla artiklar

Miljöpartiet i Södertälje har mist sin ordförande, Roland Håkansson, som avlidit efter en kort tids sjukdom. Våra tankar går först och främst till hans familj, tre barn och barnbarn som han lämnar efter sig.

Annons

Engagemanget i lokalpolitiken var bara det sista i en lång rad av samhällsinsatser som Roland hann med under sitt långa och innehållsrika liv. Funktionshinderfrågor, internationellt bistånd, mänskliga rättigheter är områden där Roland var mycket aktiv, både i yrkeslivet och som engagerad medborgare. Roland var ett lysande exempel på hur mycket en människa kan åstadkomma, göra och uppleva, även om livet gett dig hinder som du måste ta dig över.

Styrelsearbete i ett partis lokalförening är inget som ger stjärnglans eller höga arvoden. Tvärtom är det främst ett slitjobb i bakgrunden, där gemenskap och den egna tillfredsställelsen att göra en insats för demokratin och samhället är främsta belöningen. Roland tog sig an styrelsearbetet i Miljöpartiet med stor ansvarskänsla och ett stadigt lugn, som bottnade i en gedigen bakgrund inom föreningslivet, såväl jurist- som socionomexamen, samt personliga livserfarenheter, ibland svåra utmaningar, som omvandlats till empati, ödmjukhet och styrka.

Roland satt också i Socialnämnden och Järna kommundelsnämnd, där många lärde känna honom för hans förmåga att säga kloka och förnuftiga saker, med en jurists precisa skärpa och en socionoms medmänskliga förståelse. Nyligen var han till exempel engagerad i att värna om ensamkommande flyktingbarns situation i kommunen. Han påtalade alltid, kraftfullt och med ett oförtrutet tålamod, när tillgänglighetsfrågor försummats eller inte lyfts fram tillräckligt.

Vi kommer minnas och sakna Roland för de insatser han gjort för vårt parti, hans framtidstro och handlingskraft, men framför allt kommer vi sakna honom som vän och människa, hans värme, omtänksamhet, humor och skratt, hans förmåga att lyssna och bry sig om dem som fanns i hans närhet.

Miljöpartiet i Södertälje