Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Parterna möttes i konflikten om Moraån

 
Striden om Moraån
Visa alla artiklar

Under fredag kväll möttes äntligen de två sidorna i tvisten om Moraåns dammar.

Tonfallet har tidvis varit skarpt från båda håll när dämmenas vara eller inte vara diskuterats. Miljöpartiet hade därför bjudit in Tobias Fränstam, Sportfiskeförbundet och Benjamin Boardman, föreningen Moraåns vänner för ett öppet samtal i formen av Grönt kafé på Gula Villan.

– Vi har fattat beslutet att bevara dammarna, men processen gick lite för fort. Det finns kunskaper som är intressanta att få, sa Hasse Neideman, ordförande i Järna kommundelsnämnd, innan han gav ordet till Patrik Waldenström, ordförande i miljönämnden.

- Idén och arbetet med en landskapspark är fantastiskt och jag hoppas att det genomförs. För övrigt är jag, som biolog, för biologisk mångfald, sa Patrik Waldenström och avslutade med att önska sig ett samtal i stället för debatt.

De båda sidorna höll sedan varsin presentation, där det framkom att de inte alls stod så långt ifrån varandra som tidigare. En rivning av dämmena verkar inte längre vara enda lösningen för att främja havsöringens lekplatser i Moraån.

– Det finns flera olika åtgärder man kan göra, tröskling, där man fyller upp med sten till exempel, sa Tobias Fränstam.

Även Moraåns vänner var öppna för nya lösningar:

– Vi vill få en win-win-situation där både Järnaborna och havsöringen trivs, sa Benjamin Boardman.