Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Parkeringsplatser tog över efter torg och kyrka

Höstens färger har försvunnit för detta år och träden står nakna och trista. Vi tycker att det kan vara lite uppiggande att titta på en bild från S:ta Ragnhilds kyrkogård mot den dåvarande Metodistkyrkan.

Middagssolen belyser vackert frikyrkobyggnaden som låg vid Skoltorget. Både detta torg och frikyrkan försvann i slutet av 1960-talet och många verkar ha glömt dessa. Det går inte längre att nämna dessa namn och utgå från att läsaren förstår vad vi skriver om.

S:ta Ragnhilds kyrkogård är ännu intakt men Metodistkyrkan håller på att försvinna ur det allmänna medvetandet. Den kyrkobyggnaden, även kallad Johanneskyrkan, stod klar och invigdes i januari 1902. Arkitekt för denna frikyrka var Erik Callersten. Kyrkan låg med sin ingång på västra sidan av Skoltorget.

Även detta torg fordrar numera en viss förklaring. Före den stora stadsbranden 1650 var detta torg stadens förnämsta och invid detta låg Kungsgården.

Efter den nämna stads- branden ritades stadsplanen om ganska radikalt och ett nytt torg anlades söder om kyrkogården. Det blev då Stora torget genom sitt omfång.

Det mindre, norr om kyrkogården, blev Gamla torget. När sedan staden lät uppföra ett skolhus invid Gamla torget så döptes detta om till Skoltorget.

Torget fick en ny funktion när gamla klaffbron stod klar 1924. Bilismen ökade och parkeringsplatser blev viktiga.

När sedan HSB uppförde flera bostadshus vid norra sidan av Skoltorget blev en plats att kunna ställa sitt fordon viktigare. Skoltorget var borta, som ovan nämnts, 1970.