Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Parkeringsbonus är inte rätt väg för att stärka centrum

Ursäkta mig. Kan jag få säga ett par ord om den så kallade Parkeringsbonusen?

Varför ska vi följa Eskilstuna, Örebro eller Malmö som har liknande koncept? Varför kollar vi inte på andra städer som är bättre? Ta Skärholmen som ett exempel. Inomhuscentrum, stort utbud och det viktigaste: fem timmar gratis parkering! Dit åker i alla fall jag och mina vänner när vi, precis som många andra, har tråkigt på vår fritid i Södertälje. Eller Mall of Scandinavia i Solna för den delen.

Anmäl text- och faktafel

Södertälje är inte attraktivt och det vet de flesta om som bor i Södertälje. Vi har inte ens en bio. Jag tycker synd om dagens ungdomar – vi äldre har eller känner någon med bil som ger oss möjligheten att kunna åka en bit bort och ha en trevligare tillvaro.

Jag känner folk från Järna, Hölö och Nykvarn som bara passerar Södertälje och åker vidare Solna eller Skärholmen. Jag tror verkligen inte att dessa människor skulle stanna till och hurra för 20 kronors rabatt i Södertälje.

För ibland vill vi Södertäljebor kanske bara ta en kopp kaffe och umgås med vänner och göra spontana köp i några butiker. Men det händer inte idag. Ska man ner till centrum nu har man ett specifikt ärende som man har i sikte och inget annat. För våra spontana köp skulle kunna sluta med en parkeringsbot på 1 000 kronor. Har vi lite tur möts vi av kontrollanten som önskar oss en fortsatt trevlig dag. Man tackar vänligt, åker hem och betalar den gula P-boten med ett leende på läpparna. Trevligt.

Men nej. Jag åker hellre till Skärholmen, 15 minuter bort från vår tråkiga stad, vrider P-skivan enligt ankomst, lämnar jackan i bilen, låser och sedan spenderar jag min tid där i stället. Enkelt val.

Samarbeta med lokala fastighetsägare och bygg in vår kärna. Från Kringlan hela vägen till gamla polishuset.

Vår stad är på väg att tyna bort. Parkeringar försvinner från höger till vänster och avgifterna höjs samtidigt som företagarna sitter på dyra lokalhyror och en kommun som inte ser det verkliga problemet.

Bygg garagehus på höjden – finns gott om plats, bland annat på centralen och även vid Tom Tit – erbjud fem timmar gratisparkering med P-skiva, locka ner folk till vår stad i stället för att skicka iväg oss till Skärholmen eller Solna som tackar och tar emot.

Samarbeta med lokala fastighetsägare och bygg in vår kärna. Från Kringlan hela vägen till gamla polishuset. Hur underbart hade inte det varit?

Det kostar en rejäl slant, men det skulle löna sig i längden.

Att jag skulle få 20 kronor tillbaka på ett köp över 200 kronor kommer tyvärr inte locka mig ner på stan.

Men varsågod, testa mig,

Alexander A

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare