Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Paret inspirerar varandra i konst

Inte bara lokala konstnärer ställer ut på Kretsen och i dag gästas galleriet av konstnärsparet Åse Marstrander och Dan Jonsson från Mariefred. De ställer ut till och med 16 mars.

Verk av konstnären Åse Marstrander och grafisk designern Dan Jonsson hänger nu på Galleri Kretsen. Bland annat visas teckningar som skildrar människor i rörelse. De är Åses.

– Människor är mitt stora intresse. Under utställningen visar jag bland annat ett urval av torrnålsgravyrer, några av dem från en förlossning där jag graverade på plats, säger Åse.

Hennes gravyrer har visats både utomlands och här i Sverige. Åse inledde sin karriär som skulptör, men hon övergick snart till att teckna.

– Ja, mellan 1976 och 1978 tog jag pendeln tur och retur från Upplands Väsby till Södertälje varje dag och tecknade människor. Resultatet blev en bok och flera utställningar på orterna längs med pendeltågslinjen.

Förutom grafisk designer är Dan Jonsson även bokformgivare och illustratör. Hans affischer till olika kulturevenemang och hans bokomslag finns på gallerier världen över och hans arbeten har belönats både i Sverige och utomlands. Några av hans postrar såldes på Ikea.

– Det gäller att skilja på affisch och poster. Poster är ju mer en kulturaffisch än en kommersiell skylt, säger Dan Jonsson.

Läsa böcker är ett gemensamt intresse

Namn: Åse Marstrander och Dan Jonsson.

Ålder: 69 och 80 år.

Familj: Åses dotter Nina, 36, och Dans dotter Sarah, 37 år.

Bor: Mariefred.

Gör: Åse: Konstnär, tecknare och grafiker. Tidigare undervisat vid Konstfack. Dan: Grafisk designer och illustratör. Tidigare professor i grafisk design vid Konstfack.

Intressen: Åse: Åka skidor, vandra, resa och läsa. Dan: Natur och läsning.