Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pappor måste ta sitt ansvar

Pappaindex är ett mått som TCO tar fram, det mäter i hur stor utsträckning männen tar ut sin föräldraledighet. De sen­aste åren har trenden varit att fler pappor tar ut fler dag­ar, utvecklingen har gått framåt i hela landet.

Trots detta tog papporna under 2009 ut endast 22 procent av föräldradagarna jämfört med 21 procent 2008. Detta är anmärkningsvärt! Med nuvarande ökningstakt kommer det att ta 51 år innan föräldrarna delar lika på föräldraledigheten.

Jag blir både skrämd och upprörd när jag sedan noterar att Södertäljes pappor är allra sämst i Stockholms län på att ta ut sina föräldradagar, ”våra” pappor placerar sig dessutom i botten för hela landet. Södertäljes pappor måste bli bättre på att ta ut sin föräldraledighet både för sin egen, och för sina barns skull!

Jag påstår inte att det enbart är papporna som är orsaken till dagens situation men det handlar ändå om att vända en allmän uppfattning om att kvinnan har ett större ansvar för barnen. Det handlar om att ta ett gemensamt ansvar.

Pappor och barn behöver varandra lika mycket. Dels handlar det om viljan från papporna att spela en central roll i barnens liv, men också om att mammorna måste släppa in papporna och göra detta möjligt.

Miljöpartiet vill därför ha tvingande regler som säger att både mannen och kvinnan ska ta ut föräldraledighet samt att en viss del disponeras fritt.

Anledningen till att vi vill styra uppdelningen är att vi tycker det är oacceptabelt att det ska ta 51 år innan föräldrar tar ett gemensamt ansvar för sina barn.

En mycket viktig aspekt på sådana regler är också att det ska vara självklart på alla arbetsplatser att männen tar ut föräldraledighet. Så är det inte i dag. Det handlar om en attitydförändring från flertalet arbetsgivare.

Jag kan förstå att det finns kritik mot att från politiskt håll styra hur familjer ska ta ut sina föräldradagar, men vi anser att detta tyvärr är nödvändigt i dagsläget. Det är både en jämställdhetsfråga och en papparättighet, men framförallt ett synsätt där barnets bästa står i fokus.

I dag är det Internationella kvinnodagen. Miljöpartiet firar detta genom att delta i stadshusets utställning och informera om partiets arbete för kvinnor och hur vi vill nå ett jämställt samhälle. Vi kommer även att vara på stan och vid Södertälje sjukhus där vi delar ut material och informerar.

Kommunalråd (MP)

Ewa Lofvar Konradsson,

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel