Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Panorama över Storgatan från kyrkan

Uppifrån kyrktornet har man sedan 1883 kunnat ha en god överblick över centrala Södertälje och fördelen, var och är, att utsiktspunkten är densamma så att man kan observera, registrera och jämföra.

Annons

Denna gång kan vi se norra delen av Storgatan med gator och hus. Bilden kan vara från mitten av 1960-talet eller något senare då det pågick stora förändringar.

På västra sidan av Storgatan fanns Centrifugens lågdel kvar med en motorcykelverkstad, i den övriga delen inrymdes en bilverkstad.

Den höga byggnaden intill finns fortfarande kvar med Tom Tits experiment. På högra (östra) sidan om Storgatan hade man rivit Nynäsmacken medan Shellstationen var kvar. Bensinen kostade då 3:77 per liter. Enligt en skylt var det en tankautomat vilket innebar att man fick tanka själv.

Norr om den stationen låg de hus som kommunen tagit över sedan Hakonbolaget flyttat sin verksamhet till Järna. I de forna lager- och kontorslokalerna fanns Fritidsförvaltningen.

Ytterligare ett stycke mot norr låg Bryggeriet som då hade lagt ner sin verksamhet. I lokalerna inrymdes olika småfirmor.

Längre ut mot Snäckviken hade AB Mikroverktyg sin finmekaniska verksamhet. På västra sidan om Storgatan höll Vin- och spritcentralen på att flytta från staden till Årstadal i Stockholm.