Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pampig byggnad som avbildats många gånger

Vissa bilder återkommer med ojämna mellanrum. Den alerta läsekretsen skickar in fotografier av skilda slag men ur denna, tack och lov, aldrig sinande bäck finns det motiv som förekommer oftare än andra.

Ett sådant är Stadshotellet i olika former. Denna pampiga byggnad finns avbildad i många situationer under skilda tider. Ett motiv som tydligen appellerar till många är det vi visar i dag. Bilden är tagen från Stadsparken och vi ser det stabila staket som markerade gränsen mellan stadens park och Stadshotellets.

Innanför denna avbalkning ser vi en musikpaviljong som var en klar attraktion för hotellet och även staden fram till ombyggnaden av hotellet åren 1959–1961.

Själva hotellbyggnaden var en skapelse av arkitekten Ernst Haegglund. Fasaden hade en rik putsdekor med klassicistiska element som gav byggnaden renässanskaraktär.

Trevåningsschemat var väl genomfört med rusticerad bottenvåning, mellanvåning med stora fönster och övervåning med mindre fönster.

För säkerhets skull fanns under takfoten texten Stadshotellet med stora bokstäver så att man skulle veta vilken sorts hotell som inrymdes där. Onekligen pampigt.

Genom ombyggnader har den förändrats och anpassats till modernare tider men samtidigt förlorat en del av sin forna prakt.

Vi kan förstå att det inte fungerade praktiskt men tjusas ändå av tanken på hur det kunnat vara om hotellbyggnaden funnits kvar i ursprungligt skick.