Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På väg mot SSL – och talangen kan dra med sig moderklubben

Hon går i sina föräldrars fotspår. Efter ett VM-guld med U19 och snart två säsonger i allsvenskan gör Felicia Forsmark sig redo för det sista steget. Det till SSL.
– Jag måste dit snart, säger forwardstalangen.

Bollen ligger som klistrad mot bladet när Felicia Forsmark accelererar in på offensiv planhalva. Ensam framför mål skottfintar hon, får ned målvakten, kliver runt på utsidan och lirkar nedanför förlängda mållinjen in bollen mellan målvakten och stolpen.

Fart. Finess. Fantasi.

– Hon är ett landslagsämne, så är det ju. A-landslaget är nästa steg för henne, säger Peter Nilsson några minuter senare, tillbakalutad på en stol inne i tränarrummet i Västergård arena.

Telge SIBK-tränaren sitter med flera guldkantade kort på handen. Laget är inte obesegrat i allsvenskan utan anledning. Smarta värvningar och comebacker har format en spetsigare trupp än förra säsongen.

Och redan då nådde Telge SIBK SSL-kvalet.

Men få spelare i truppen har en lika brant utvecklingskurva som Felicia Forsmark.

– Vissa här är kanske färdiga, det finns inte så mycket mer att utveckla. Men Felicia har ett par trappsteg kvar. Det finns ännu mer, säger Peter Nilsson.

Hur mycket mer? Forwarden är bara 18 år – men har redan spelat U19-VM med ett år äldre spelare och snittat runt två poäng per match i allsvenskan i en och en halv säsong.

– Jag strävar efter att komma med i A-landslaget. Så fort som möjligt, helst. Sedan vill jag spela i SSL. Jag känner att jag måste dit snart. För ännu mer utveckling, säger hon.

Redan till nästa säsong?

– Ja, typ. För nu har jag provat det här också och eftersom min utvecklingskurva går uppåt vill jag utvecklas ännu mer. Och då behöver jag ännu bättre motstånd, säger Felicia Forsmark, som har ett år kvar på kontraktet med moderklubben Telge SIBK – om laget går upp.

SSL är inget nytt för Forsmark. Hon har ju redan varit där.

Som 15-åring. Sommaren 2014, efter avancemanget till högsta divisionen, lockade Telge SIBK till sig Forsmark och jämnåriga Sara Dahlström från Nykvarns IF.

– Funderingarna var: är det för tidigt? Men hon spelade i Nykvarn då och gjorde bra ifrån sig. SSL är lite tuffare. Men hon är en smart spelare. Det tog halva säsongen, sedan var hon nästan ordinarie på tre, säger Peter Nilsson.

– Jag tänkte att jag tar chansen. Men jag hade inte förväntat mig så mycket speltid. Det var jättelärorikt, inför förra säsongen när vi åkte ut hade man mycket med sig. Det gick mycket fortare än jag hade trott. Mycket fortare. Det var också nästan en hel säsong med bara försvarsspel, berättar hon själv.

Värvningen av den då mycket unga talangen betalar sig i dag – och var ingen slump.

Dels är hon fostrad i Telge SIBK. Dels var Peter Nilsson själv aktiv som spelare när Forsmarks föräldrar, Sandra Forsmark och Magnus Olausson, då Andersson, spelade i Södertälje IBK. Och redan i tidiga år fick tränaren syn på henne i Telges flicklag.

– Från att hon var liten såg man att det fanns där. Hon var en av de bättre. Sedan är det många bitar som ska falla in. Du måste ha knoppen med dig, annars blir det inget, säger han.

Genombrottet kom dock utan Nilsson. Med Richard Gårdman som tränare förra säsongen utvecklade Forsmark sitt offensiva spel och slutade på 32 poäng på 17 matcher i serien, följt av ytterligare tre mål på lika många kvalmatcher.

En utveckling som inte gick obemärkt förbi. I våras tog hon och dåvarande lagkamraten Nathalie Engström plats i det svenska U19-landslag som vann VM-guld i Kanada.

– Det var ju något man hade drömt om. Så det betydde jättemycket. Jag visste inte vad jag skulle ta vägen när jag hade fått det där samtalet. Det var min bästa säsong hittills.

Läs mer: "VM-guld till U19 efter målkalas"

Många är talangfulla. Varför lyckas just du?

– För att jag har viljan. För att jag har ett driv och brinner för det. Jag är här på nästan varje träning. Det finns inga ursäkter, i princip. Och för att jag vill utvecklas. Visst, man kanske har lite talang men det är inte allt.

I dag utgör Forsmark en viktig del av Telge SIBK:s förstakedja med lagkaptenen Terese Ahlqvist och Johanna Kauppinen. Från att främst ha varit en målskytt vid Ahlqvists sida har Forsmark nu skapat allt fler chanser för andra. Redan nu har hon nästan lika många assister som på hela förra säsongen.

Och inför söndagens toppmöte med Falun, förra säsongen i SSL, har Telge SIBK tagit 29 av 30 möjliga poäng.

– Det har varit bra. Jag tycker fortfarande inte att vi kommit upp i nivå spelmässigt. Men det är inte nu vi ska vara som bäst. Vi håller fortfarande på att rodda om i formationerna, säger Felicia Forsmark.