Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På med hjälmen

Det finns enkla åtgärder som räddar liv och minskar allvarliga skador. Bilbälten är en sådan – en annan enkel åtgärd är cykelhjälm.

Annons

I dag är bilbältet en självklarhet för nästan alla i Sverige. Vid observationer använder 97 procent av personbilsförarna bilbälte.

Samtidigt är cykelhjälm bara lagkrav för barn upp till 15 år. Det är en lagstiftning som gett resultat.

Enligt regelbundna observationsstudier från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut har användningen av cykelhjälm bland grundskole-elever har ökat från 45 procent år 2005 till 65 procent år 2014.

Enligt Dagens Nyheter, som tagit fram statistik från Socialstyrelsen, har dessutom antalet barn under 15 år som vårdas för huvudskador efter en cykelolycka minskat kraftigt, från omkring 500 det år hjälmtvånget infördes till färre än 300 år 2014.

Det verkar alltså som om lagstiftningen har haft effekt. Dock är det stor skillnad mellan olika åldersgrupper.

Det är framför allt barn på låg- och mellanstadiet som använder cykelhjälm, 2014 nästan 90 procent.

När barnen börjar hög-stadiet händer det dock något, hjälmanvändningen går plötsligt ned till under 40 procent.

Det är i och för sig en fördubbling av hjälm-användandet på ett decennium, men med tanke på att det nu finns en hjälmlag finns det onekligen skäl för kraftiga förbättringar.

Det är faktiskt så att hög-stadieungdomar i dag nästan är lika dåliga som vuxna att använda hjälm. Lite mindre än var tredje vuxen använder hjälm när de cyklar.

Det är också en rätt kraftig ökning över tid och även för personer över 15 år kan man se en kraftig minskning av antalet som vårdas för huvud- skador efter cykelolyckor.

Totalt är det ändå drygt 1 000 personer som varje år vårdas för huvudskador efter en cykelolycka.

Kanske är det då dags att inför hjälmtvång också för dem över 15 år?

Sakligt sett är skälen goda. Hjälm fungerar, men uppenbarligen begriper inte folk det.

Motargumenten handlar mest om att folk tycker så illa om att använda cykelhjälm att det heller avstår från att cykla än använder hjälm.

Det kan verka snurrigt och helt ologiskt, men är tyvärr antagligen sant.

Innan man går fram med ett hjälmtvång också för vuxna finns en annan väg att pröva.

Ett ökat fokus på att få högstadieelever att faktiskt använda cykelhjälm skulle vara ett viktigt steg på att hålla i vanan.

Förutom riktade informationsinsatser till barn och föräldrar, bör polisen genomföra regelbundna kontroller vid skolorna. Det kan till exempel ske i samband med hastighetskontroller.

Om man kan få barnen att använda cykelhjälm genom hela grundskolan, är chansen större att de fortsätter även efter.

För i grunden bör det inte behövas någon lagstiftning för att få vuxna människor att använda hjälm.

Är man tillräckligt mogen och har något under håret, så ser man till att ha en hjälm ovanpå håret när man cyklar.