Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På gränsen sköljde musiken över Looptok

Cirkus Cirkör utmanar gränserna i ”Limits”. – Jag pendlade under och över ytan i min utbrändhet hela processen, berättar Samuel Looptok Andersson som skrivit musiken till föreställningen.

Cirkus Cirkör är på plats i Kulturhuset i Ytterjärna. Scenen riggas inför helgens tre föreställningar av Limits.

– Idén från början var att alla skulle gå över sina gränser, berättar Järnasonen Samuel Looptok Andersson, 36 år.

Samuel beskriver sin musik som gränslös, han vill inte sätta in den i något fack.

– Ofta när jag börjar med ett projekt ramar jag in vad det är för ljud. Nu började jag spela in ljud under vattnet, i badkar och simbassäng. Ljudbanken är bra att ha när jag spelar in musiken.

Tillsammans med Uno Helmersson, som komponerat musiken till den tredje säsongen av tv-serien ”Bron”, besökte Samuel Öresundsbron. Inuti en av de 204 meter höga pylonerna samplade de ljud till ”Limits” musik.

– 100 meter upp hängde vi upp mickar. Bron var ett filter, förklarar Samuel.

Det var ingen slump att han sökte sig till Öresundsbron.

– Bron är gränsen mellan två länder. En frågeställning som finns i Limits är hur det kan finnas en gräns i något som är vatten.

– Mycket av musiken kom till här på Vidarkliniken. Jag låg där i tre veckor för utbrändhet. Då sköljde det över mig idéer, berättar Samuel.

För Samuel har det funnits en stress i hela processen, och samtidigt ett lugn. Han har skapat musik till Cirkus Cirkör i flera år.

Samuel är med mer än vanligt på scenen i den här uppsättningen. Han utmanar gärna sig själv och använder flera nya instrument, bland annat ett som han byggt av ett avloppsrör. Ett annat är en återvunnen termos.

Samuel har en rullande musikstation som sin bas på scenen.

– Jag utmanar gränser i varje process. Det är en musiker som ska bära upp allting. Det är ganska maxat. Det har varit mitt huvudinstrument att göra mycket på en gång, säger Samuel och berättar om loopar, teknik, knappar, instrument, projektioner, ljus och artister som måste klaffa live.

– Jag är en vågaartist. Jag vågar. Ofta tycker cirkusartisterna att jag är lite väl våghalsig, säger Samuel som även flyger lite i ”Limits”.

– Egentligen borde alla vara divor. Det är sjukt grymma artister men det är en fin grupp att jobba i. Alla är villiga att gå över gränser och hjälpa till.

– Det funkar väldigt bra när jag och Tilde (Björfors) jobbar ihop. Hon beskriver och förklarar vad hon vill. Jag förstår hennes språk. Sedan måste jag processa och kommer med mina idéer, berättar Samuel.

”Limits” ska turnera i tre fyra år. Först i Sverige, sedan i Europa och världen. Över alla gränser.