Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

P-avgifterna ska styra bilisterna

Svar. I en insändare (LT den 30 december 2015) efterfrågades syftet bakom de utökade parkeringstiderna i centrum som upprättas från februari i år, efter beslut i kommunfullmäktige.

Anledningen till den utökade betaltiden för parkeringen är mycket riktigt att besökare lättare ska hitta en parkeringsplats genom att incitamenten ökar för boende och arbetande i centrum att parkera i utkanten eller i de parkeringsgarage som finns.

I centrums garage går det att hyra p-platser till en fast månadskostnad. Om fler skulle göra det, i stället för att parkera på markparkering, frigörs fler platser till dem som besöker centrum under en kortare stund. Varför vi beslutat att utöka tiderna både på morgon och kvällar när butikerna inte är öppna är alltså för att de boende i centrum då motiveras att hyra sig en parkeringsplats månadsvis.

I dag står många centruminvånare på markparkeringar till en låg dygnskostnad, vilket inte uppmuntrar till att se sig om efter andra alternativ. Detta är ett sätt att med både avgiftstid och taxa, styra hur bilisterna väljer att parkera, ett medel som används i alla städer.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel