Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

P-akuten rycker ut

Parkeringsfrågan i Södertälje centrum – står alltid i centrum. Trycket på lediga platser närmar sig kokpunkten. Det är med andra ord hög tid att larma p-akuten.

Gatuparkering skattar åt förgängelsen när bostadshus reser sig på rivningstomterna. Till yttermera visso gäller inte en p-plats per lägenhet när det byggs nytt. Som lök på laxen kommer Lunagaraget att stängas för reparation under nästa år. Samtidigt rasar debatten om ohemula taxor och betaltider – där vi gått emot de drastiska höjningarna. Klassiska intressekonflikter råder också mellan besökare, butiksanställda och boende i centrum.

Liberalerna har genom åren lanserat lösningar på trafikproblemen. Låt mig ta några axplock ur förslagslådan; inför digitala hänvisningsskyltar som lotsar bilisterna till lediga ytor, låt ”turisttåg” à la Trosa tuffa fram mellan city och externa parkeringar, sänk taxan en bit utanför city som belöning för kortare promenader till kommersen, låna skolgårdar och torg vid stora ”köphelger”, rusta parkeringshusen så att de upplevs tryggare och trivsammare samt komplettera p-platserna vid Södertälje Central.

I avvaktan på den länge aviserade trafik- och parkeringsstrategin, och inte minst det förlösande p-garaget i kvarteret Spinnrocken vid Tom Tit, presenterar vi här lagom till julhandeln en trio enkla och billiga åtgärder, som kan göra livet lite lättare för alla som jobbar och shoppar i centrum:

• Utöka bilparkeringen i kvarteret Mörten. Försitt inte chansen att i princip fördubbla p-platserna i ”ingenmanslandet” bortom polishögkvarteret. Utnyttja de öde grusvidderna i väntan på klarsignal för ett modernt tingshus och att utbyggnaden av dubbelspåret når slutstationen med nya plattformar och resecentrum.

• Inför snedparkering på Nygatan. Måla upp fler ”heta” p-rutor längs västra Nygatan. Använd gaturummet smartare med snedparkering på sträckan Nedre Torekällgatan och Oxbacksgatan, naturligtvis med undantag för bussfickan utanför Lunagallerians entré.

• Frigör hela Mälarhamnen för bilplatser. Kajen nyttjas inte särskilt effektivt i dag, här finns potential för ytterligare p-platser – bara ett stenkast från Stora torget. Ta hela området i anspråk och missa inte möjligheten att kantstensparkera på gatan.

Med p-akutens recept kan vi lugna nerverna en smula hos ansträngda affärsinnehavare och stressade Södertäljebor inför den jäktiga julruschen.

gruppledare

Mats Siljebrand (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel