Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Owe rensar hemma när återvinningen kommer på besök: ”Möbler och 12 bildäck ska bort”

Nu kommer våren och den perfekta tiden för att städa ur förråd och garage. För att göra det enklare för Södertäljeborna så är den rullande återvinningen tillbaka.
– Det är toppenbra att Telge Återvinnings lastbilar kommer till oss. Så bekvämt. Jag ska åka dit med lite möbler och 12 gamla bildäck, säger Owe Lidemalm.

Rullande återvinning är Telge Återvinnings stora satsning för att göra det lättare för Södertäljeborna att återvinna.

– I maj besöker vi 17 platser i kommunen med två stora lastbilar. En för grovsopor och farligt avfall och en för saker som går att återbruka och som säljs vidare second hand. Personal finns på plats och de hjälper gärna till med sorteringen, berättar Kicki Carlsson marknadskommunikatör på Telge återvinning.

Grovsopor är sådant som du normalt åker till Tveta eller Returen med. Som möbler, madrasser, leksaker, badkar och emballage exempelvis.

– Dessutom kommer vi att ta emot miljöfarligt avfall som gamla målarfärger exempelvis och elektronikavfall som TV, hushållsmaskiner och datorer.

Schemat för den rullande återvinningen hittar du här.

I Owe Lidemalms närområde blir det i år premiär för rullande återvinning och Owe kommer definitivt att åka dit, både för att lämna grovsopor och för att ställa in saker i bilen för återbruk.

– När hustrun anser att det är dags att röja hemma så gör vi det. Sen brukar vi köa på Tveta och vara så där lite lagom ilskna på varandra. Nu slipper vi det, säger han och skrattar.

Owe ser sig som en hyfsat duktig återbrukare. Han handlar secondhand och lämnar saker till återbruk.

– Vi har blivit bättre på att lämna in sådant som kan användas igen. Dottern har också inspirerat mig till att handla kläder secondhand men någon loppismänniska är jag inte. Fast, jo det är jag ju ibland när jag hittar en gammal köttkvarn eller en fin Kockumsgrej att ge till min fru som samlar.

Vill du bli bättre på Återbruk? Här har Telge Återvinning samlat information samt tips & råd.

I lastbilen för återbruk placeras de grejer som går att använda. De säljs – efter proffsbedömning – av Second hand till hjälp Viksängen och PMU Secondhand Moraberg - båda hjälporganisationer vars överskott går till bra saker.

– Det är lätt att glömma bort att tänka återbruk när man rensar. Men det finns så mycket som går att använda. Så länge saker är hela och rena så lägg dem i lastbilen för återbruk, säger Kicki.

De två lastbilarna kommer att finnas på utvalda platser mellan klockan 17 och 19 enligt ett specifikt schema.

– Det krävs mycket av platsen den rullande återvinningen ska stanna på. Vi vill vara tillgängliga samtidigt som vi också måste hålla en hög säkerhet för trafiken, för den som ska lämna saker och för vår personal, säger Kicki och fortsätter:

– I vår har vi utökat turerna till 17 enligt de önskemål vi fått in. Dessa platser uppfyller våra säkerhetskrav, men i några områden finns inga platser som gör det. Som i Södertälje City exempelvis.

Om den rullande återvinningen inte kommer till ditt område, hittar du öppettider till Återvinningscentralerna här.

Telge Återvinning kommer att fortsätta utveckla konceptet rullande återvinning och rekar ständigt nya platser.

– De platser som fungerar kommer vi att fortsätta besöka. Vår affärsidé bygger på återvinning och återbruk och att det ska vara superlätt för Södertäljeborna att återvinna, avslutar Kicki Carlsson på Telge Återvinning.

Fler tips på återvinning på närmare håll

• Kontakta din hyresvärd och hör efter om de kan hjälpa till.

• Ring återbruksställen – ibland kommer de hem och hämtar gods.

• Lägg ut saker på sociala forum till exempel under Bortskänkes

• Beställ en container för grovsopor av Telge Återvinning. Gå gärna ihop flera och dela på kostnaden. Beställningsformulär finns på hemsidan, det hittar ni här.

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio Mittmedia och Telge Återvinning och ej en artikel av nyhetsredaktionen.