Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överge politisk ideologi framför altaret

I september ska vi bland annat välja kyrkofullmäktige, vilket innebär det högsta styrande organet för vår lokala kyrka.

Den 1 januari 2014 inleds en ny period i kyrkan i Södertälje med ett pastorat och två församlingar, Södertälje och Östertälje församling. Kyrkofullmäktige ska utse ett kyrkoråd och två församlingsråd.

När kyrkan skildes från staten år 2000 borde det politiska styrandet av kyrkan ha upphört. En kraft för att överta ett opolitiskt styrande av kyrkan är föreningen Posk (politiskt obundna i Svenska kyrkan).

Inför förra kyrkovalet 2010 lämnade jag i det avseendet moderaterna och valde att rösta med Posk.

Jag tycker att kyrkan ska styras av de som är regelbundna kyrkogångare, inte av politiska partier. Moderaterna godkände att medlemmar övergick till Posk: ”uteslutning skulle inte ske!”

Det borde inte ha någon betydelse vilket politiskt parti jag röstar på då det gäller kyrkan och kyrkans verksamhet. En socialdemokrat och en moderat borde tänka på samma sätt i kyrkliga frågor. Det är nog så redan nu – i de flesta frågor.

Uppfattningar styrs sällan av politisk ideologi under ett kyrkorådsmöte. Ändå sitter olika grupper och förbereder sig före ett möte: Sossar, moderater och Posk-are, alla var för sig. Troligen diskuterar vi på samma sätt: för kyrkans bästa och för den uppgift kyrkan har i samhället.

Dessutom är det oftast de två stora partierna, socialdemokraterna och moderaterna, som har förmåga att utse medlemmar i olika kyrkliga styrande organ.

Med vissa undantag är övriga partier för små att delta, vilket är en annan anledning till att politiken helt bör lämna kyrkliga val.

Ett steg närmare en sådan lösning är att olika Posk – föreningar i landet får framgång i kyrkovalet i september. När framgången blir riktigt stor kan föreningen upplösas. Den behövs då inte längre. Personer kan väljas till kyrkliga uppdrag utan särskild tillhörighet.

Även om kyrkan tappar medlemmar varje år spelar den en viktig roll i samhället. Medlemstappet har minskat genom åren och kyrkans roll har uppmärksammats i större grad.

Inte minst spelar kyrkan en avgörande roll vid olyckor, katastrofer och andra tillfällen då människor behöver stöd. Barndop och namngivning, vigslar och begravningar är stora uppgifter. Att varje söndag kunna gå till en mässa spelar fortfarande roll för många människor.

Inom kyrkan bedrivs en omfattande diakonal verksamhet. Med diakoni menar vi kyrkans sociala verksamhet i samhället. Det kan gälla hjälp till hemlösa, invandrare, rolösa, ensamma på äldreboenden med flera.

En stor insats görs av många väldigt engagerade personer i verksamheten. Tänk efter hur Du vill göra den 14 september. Röstkorten dimper ner i brevlådan under augusti månad. Det viktigaste är som vanligt att Du verkligen röstar.

Vill Du se en opolitisk verksamhet inom kyrkan finns det ett alternativ. I samband med förändringen vid årsskiftet kan det vara lämpligt att helt överge politisk ideologi framför altaret.

Rolf B Bertilson (POSK)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel