Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överbeläggning och högst patienttryck i länet

Södertälje sjukhus har högst patienttryck i hela Stockholms län. Extra personal har kallats in för att öppna upp fler vårdplatser.

Överbeläggningen ligger nu på samma nivå som i somras, när sjukhuset införde stabsläge, med 106 procents beläggning.

– Vi ligger ungefär där nu. Vi har cirka 108 procents beläggning, säger chefläkare Michael Gårdebäck.

Ändå behövs det ännu inte införas något stabsläge, det vill säga särskilt beredskapsläge hos sjukhusledningen. När sjukhuset hade 140 patienter och 132 disponibla vårdplatser vidtogs åtgärder. Undersköterskor, sjuksköterskor och läkare ryckte in från semestern eller hoppade in som extraresurs. Därigenom kunde sängplatser som tillfälligt lämnats tomma för semestertiden göras disponibla för patienter. Till exempel har en avdelning som delvis stängts ner åter full beläggning.

– Det är inte så att någon måste ligga i korridoren, eller på toaletten, säger Michael Gårdebäck.

Någon enstaka planerad operation har fått skjutas upp till förmån för någon fraktur. I övrigt har arbetet inte påverkats.

– Vi har kontroll på det här. Vi fortsätter säga att vi har en trygg och säker vård, men det är inte utan viss ansträngning.

Under tisdagen hade chefsläkare i landstinget möten för att diskutera vårdsituationen. Södertälje sjukhus har varit i kontakt med andra sjukhus för att utreda möjligheten att skicka vidare patienter om det krisar, men på alla sjukhus är det trångt.

– Men man tjänar ändå väldigt lite på att skicka emellan. Och att packas in i en ambulans kan vara en stor påfrestning för patienten, säger Michael Gårdebäck.

Däremot kommer några patienter som är medicinskt färdigbehandlade att flyttas till kommunens vårdinrättningar.

– Vi har kompisar runt omkring oss som sitter på lite bättre resurser, säger Michael Gårdebäck.

– Frånflödet är lite sämre när det är röda dagar och kommunen har stängt. Alla åker ju inte hem från sjukhuset, utan till kommunens korttidsboenden.

Minskat frånflöde och ökat inflöde av patienter orsakar överbeläggningen. Under vintern är människor mer sjuka. Michael Gårdebäck menar att det förutom klimatet och sjukdomar som influensan och vinterkräksjukan kan finnas sociala skäl:

– Många anhöriga är hemma hos åldrande släktingar över jul och sedan när de åker hem tycker de det är lika bra att skjutsa dem till sjukhuset. Anhöriga kanske identifierar ett behov.

Det har också varit ett högt tryck på akuten med flera som har halkat och slagit sig.

– Vi försöker förbereda oss med att hålla extra personal. Vi kunde parera över jul och några dagar in i januari, men sedan tippar det över lite, säger Michael Gårdebäck.