Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Över tusen katter smittade av salmonella – flest i Stockholm

Om katten är dålig i magen och hängig är det en bra idé att ta salmonellaprov. I Stockholm har 250 fall konstaterats bara under två månader. Sjukdomen kan smitta till människa och andra djur.

Aldrig tidigare, ens på ett helt år, har så många katter konstaterats ha salmonella i Sverige. Totalt har 1 007 katter konstaterats ha sjukdomen, vi skrev tidigare om risken för salmonella hos katt.

– Detta år avviker från tidigare år på två sätt; dels genom att de konstaterade fallen är så många, dels för att andelen salmonellapositiva prover är så hög bland de misstänkta prover vi får in. Nu ser dock kulmen ut att vara nådd för denna smittsäsong, säger Elina Lahti, epidemiolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Eftersom katterna har samma undertyper av salmonella som de småfåglar bär på antas katterna ha smittats av fåglar, till exempel kring fågelborden där fåglar matas.

Flest fall har konstaterats i Stockholm - bland annat upptäcktes det här fallet i Nykvarn, därefter Västra Götaland, Uppsala och Västmanland. SVA vill inte berätta exakt på vilka orter det smittade katterna finns utan sammanställer statistiken på länsnivå.

Så skyddar du dig och dina djur:

Även människor och andra djur kan smittas av salmonella. För att undvika smittspridning bör man tvätta händerna efter kontakt med sjuka katter och fåglar, och efter att man gjort rent kattlådor och fågelbord.

Om katten uppvisar symtom på sjukdom ska man kontakta sin lokala veterinär som får göra en bedömning och ta prov om det behövs.

Symptom kan vara hängighet eller dålig mage.

Troligtvis är mörkertalet av smittade katter stort, katten behöver heller inte ha några symptom av salmonellan.

Vad är salmonella?

Salmonella är en magsjukdom som kan spridas via dryck och mat som har hanterats på ett felaktigt sätt. De flesta får lindriga besvär som snabbt går över. En del kan få hög feber och diarré som varar i någon vecka. Det är viktigt att dricka mycket för att stoppa vätskeförlusten som diarréerna orsakar.

För den vanligaste formen av salmonella tar det oftast en till tre dygn från det att du blivit smittad till att du blir sjuk. Sjukdomen börjar oftast akut.Om du har salmonella är det vanligt med diarré, magont och feber, enligt fakta från Vårdguiden.