Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Över 30 till sjukhus efter olyckorna – sjukhuset i stabsläge

Snökanonen på onsdagen orsakade olyckor med ett hundratal bilar inblandade, avstängda vägar och stabsläge på Södertälje sjukhus.

Följ utvecklingen i vår direktrapportering längre ned i artikeln.

Flera masskrockar inträffade i och runt Södertälje i tät följd under morgontimmarna. E4 stängdes helt av mellan Hallunda och Järna för att alla bilar skulle kunna bärgas. Myndigheter gick ut med varningar om trafikläget och uppmanade allmänheten att lämna bilen hemma.

I en av olyckorna var ett trettiotal bilar inblandade och enligt Pelle Delhage, operativ chef på Larmcentralen, behövde omkring 100 bilar bärgas totalt. Sammanlagd uppsökte 30 personer vård till följd av olyckorna. Sjukhuset i Södertälje gick in i stabsläge, vilket varade till klockan 15.

– 27 av patienterna hade då fått åka hem. Så vi gjorde bedömningen att vi kunde återgå till normalläge, säger Mikael Gårdebäck, chefsläkare på sjukhuset.

Stabsläget innebar att sjukhuspersonalen gick in i beredskapsläge, att prio 2- och 3-ambulanser omdirigerades till andra sjukhus och att Ortopedmottagningens läkarresurser omprioriterades till akutmottagningen. Det innebar även att personalen inte fick gå hem innan det kommit avlösning.

Planerade läkarbesök hos ortopeden ställdes in, och en patient som hade en planerad operation skickades hem för att frigöra en sängplats om det skulle behövas.

En patient låg vid 15-tiden kvar på intensiven för observation och en annan på en vårdavdelning för observation. Den sista patienten befann sig fortsatt på akutmottagningen för behandling men var inte allvarligt skadad.

Även efter att stabsläget avblåsts fortsatte trafikolyckepatienter komma in till akutmottagningen. Trots det stora inströmningen av patienter var det fullt hanterbart för sjukhuset. De flesta hade inga eller lindriga skador och kunde återvända hem relativt snabbt.

– Det har varit en puckel med många patienter, men skadesituationen en vanlig lördag i maj är värre, sade Mikael Gårdebäck, chefsläkare på sjukhuset.

Läs mer: Åter normalläge på vägarna och på sjukhuset

Läs mer: Två bilar i olycka vid Moraberg – begränsad framkomlighet

Läs mer: Ännu en olycka i morgontrafiken – larm om krock vid Södertälje syd

Läs mer: Larm om storkrock – lastbil ska ha krockat med flera personbilar