Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oväntad lyhördhet från ministern

Det finns få enkla lösningar för att få in människor in jobb. Däremot är låsningarna desto fler.

Alliansens fyra partier föreslår lägre ingångslöner och enklare jobb som en väg att öppna arbetsmarknaden för de grupper som har längst till jobb. Socialdemokraterna, under hårt tryck av LO, vill inte ta i detta och stannar vid att utbildning och åter utbildning ska fixa problemet.

Så ser det ut. Den partipolitiska debatten håller sig i sina väl inkörda spår. Dessa spår löper parallellt utan att någon intresserar sig för att växla in på den andra banan – vilket kan vara bra för kollisions- risken, då trafiken inte går i samma riktning.

Ibland dyker det upp en perrong mellan spåren – och då kan det hända sig att någon faktiskt väljer att ta intryck av vad som kommer in från andra håll.

En sådan perrong fanns på Ica Maxi i Geneta på onsdagsförmiddagen. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) besökte den lokala handlaren Jonas Berg med personal. Ica Maxi har under tolv år, i nära samarbete med kommunen, arbetat målmedvetet med att ge människor som står långt från arbetsmarknaden möjlighet att komma i egen försörjning.

De olika projekten har haft olika namn genom åren, men samarbetet har varit framgångsrikt.

Och det förklarar Jonas Berg så här: ”För att det här är på riktigt, det kan leda till jobb. Och för att vi bryr oss, jag bryr mig, Dyana bryr sig.” Dyana heter Zaia i efternamn och berättade för Ylva Johansson om hennes väg från utanförskap till jobb tack vare chansen hon fick på Ica Maxi.

Och i dag är hon en av dem som lotsar nya in i livet som butiksanställd.

Jonas Berg förklarade sitt missnöje med arbetsförmedlingens stelbenthet och hur han brinner för det här samtidigt som många av hans kollegor i näringslivet tar kraven på perfekt svenska som en ursäkt för att säga nej i stället för ja.

Men så berättade han att det går att vända, men ”då behövs incitament”, där den viktigaste är kostnadsbiten.

Om det sedan handlar om lägre arbetsgivaravgifter, lägre ingångslöner eller att staten går in med stöd och subventioner är i sammanhanget mindre viktigt. Att hålla trösklarna låga är A och O för att få in människor i jobb.

Och Ylva Johansson förstod det. Även om hon uttryckte tveksamhet till generella sänkningar var hon helt införstådd med att det kostnaden att anställa har avgörande betydelse.

Ingen vågar satsa på ett oprövat kort om kollektivavtalets höga lägstanivå är det som styr. Andra lösningar måste till.