Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oväntad kostnad för första Attefallshuset

Rött, 20 kvadrat och uppdelat på två rum. Sofia och Peter Heikkilä är bland de allra första att slå upp ett Attefallshus på tomten.

– Nej, men vad säger du, har vi fått det beviljat nu? Det visste vi inte, vad roligt. Då ska jag ringa och säga att firman kan komma med huset, säger Sofia Heikkilä.

Länstidningen meddelade paret Heikkilä i Mölnbo att samhällsbyggnadskontoret givit klartecken för deras Attefallshus samma dag som regeringens nya byggregler trädde i kraft.

Nu, ett par veckor senare, har ett Attefallshus på 20 kvadrat levererats till parets tomt intill villan i Mölnbo. Byggföretaget byggde ihop modulerna på plats. Huset, som vilar på lecastenar med en grusgrund under, är uppdelat på två rum på vardera tio kvadrat.

– Jag ska bo i det högra. Det viktigaste som säng, tv och dator kommer med lätthet att få plats. Men det ska målas in- och utvändigt, el ska ordnas, plus att väggarna ska isoleras innan jag kan flytta in. Det blir inget vatten här, utan jag får gå in i huset, säger Marcus Nicklasson, 22, inneboende hos Sofia och Peter Heikkilä.

Han ser fram emot att flytta tiotalet meter bort.

– Vi behövde fler sovrum. Det andra rummet blir tonårsrum åt ena barnet. Vi är även familjehem så barn kommer och går här, säger Sofia Heikkilä.

I juni klubbade riksdagen igenom beslutet om Attefallshusen och den 2 juli började reglerna att gälla. Den som har ett en- eller tvåplanshus har nu rätt att uppföra ett komplementhus på max 25 kvadratmeter vid villan utan att som tidigare behöva ansöka om bygglov. Hade inte paret Heikkilä redan haft en lekstuga på fem kvadrat hade de satsat på ett komplementshus på 25 kvadratmeter.

– Men det här är ändå en perfekt storlek. Det känns toppen och jättebra och vi är mycket nöjda, säger Sofia.

En stor överraskning var dock all byråkrati. Även om det inte längre behövs bygglov måste man skicka in en ansökan till byggnadsnämnden för att få startbesked.

– Det var krångligt. Vi flyttade hit i februari och som nybliven husägare vet man inte allt, säger Sofia som ägnade en månad åt att ”samla in alla uppgifter”.

– Vi skulle ha tillstånd från grannar och skicka in färgkoder. Man skulle redovisa vem som svarar för el och eventuellt vatten. De ville veta vilket tak vi skulle ha och man skulle skicka in ritningar ... Det kändes precis som ett bygglov, säger Sofia Heikkilä och tipsar:

– Jag vill råda alla som vill ha ett hus att börja med sin bygganmälan i god tid.

Själva ansökan är heller inte gratis. Två fakturor på vardera 4 800 och 3 300 kronor var mer än paret räknat med.

– Vi hade en stadsarkitekt här som stod och mätte en halv dag, inklusive alla hörn på huset och garaget. Den kostnaden på 4 806 kronor hade vi inte alls räknat med, säger Sofia Heikkilä.