Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovanligt besök vid kanalens återinvigning

Denna mäktiga syn kunde man se tisdagen den 8 juni 1976 på förmiddagen då Ålandsfärjan Apollo III var på väg in i slussen för vidare färd mot Köping.

Bilden är tagen från östra sidan, något söder om södra slussportarna. Det torde vara en av de få gånger som ett fartyg av denna storlek och typ gick in i och slussade i Södertälje kanal. Anledningen till att m/s Apollo III var i Södertälje var att Sjöfartsverket skulle åter- inviga den delvis ombyggda Södertälje kanal.

Detta arbete hade pågått sedan 1973 och var nu klart. Det mesta av skedde under vattenytan där man sprängde och tog bort ett par grund som försvårat för sjöfarten. Samtidigt passade Sjöfarts- verket på att jämna ut botten så att fartygen fick en tryggare färd.

Ovan vattenytan justerade man slänterna och tog bort en del äldre byggnader som Köhlers mekaniska verkstad som låg drygt 200 meter norr om Mälarbron på östra sidan. Av vissa skäl hade den verkstaden fått ligga kvar vid den stora ombyggnaden under 1920-talet.

Arbetena i början av 1970-talet var ett led i Sjöfartsverkets strävan att förbättra den så kallade Mälarleden som började i Södertälje och fortsatte till Västerås och Köping. Det var dit som Apollo III var på väg vid återinvigningsturen. Ombord fanns kungaparet och inbjudna som var anknutna till sjöfart.

Nästa hamn var Västerås dit båten kom vid middagstid. Sedan sattes kursen mot Köping dit man anlände under eftermiddagen. Tal och vissa högtidligheter skedde varpå Apollo III avgick mot Södertälje dit man kom vid femtiden på morgonen.