Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovanlig syn i hamnen

Denna maritima bild innehåller ett skeppsmöte i inre Maren någon gång omkring 1926–1927.

Stäv mot stäv ser vi den stora ångslupen Frithiof till vänster och stadens egna vita svan, ångfartyget Ejdern till höger.

Enligt personer som ännu minns dessa fartyg var det ovanligt att se dem i denna position, stäv mot stäv. Vanligtvis hade s/s Ejdern sin kajplats utanför dåvarande Strandbiografen, den som senare skulle komma att heta Saga.

I vänstra bildkanten kan man se hur ett husbygge har börjat etableras. Det skulle bli Järnagatan 3 som kunde uppföras sedan man löst problemet med en konstruktion som gjorde att man kunde bygga trots lerkörtlar.

Denna öppning mellan Järnagatan 1 och nummer 5 gjorde att man kunde se husen på Järnagatans nordvästra sida med en del av det dåtida, höga Sparbankshuset.

På andra (norra) sidan om det höga Järnagatan 1 med sin biograflokal i souterrängvåningen ut mot vattnet, låg dåvarande Saltsjötorget som då bara var en sluttning från Järnagatan ner mot kajen. 1929 terrasserades torget och fick en utsiktsplats.

Vid mitten av 1990-talet tillkom där en magnifik trappa. Man kan se en mindre del av huset som då inrymde Stora konditoriet, dagens Sportbar.

Bredvid detta hus låg en byggnad, som i sitt äldre skick, var från 1860-talet och brukade kallas för Hemgården. Det huset försvann 1936 och ersattes av ett modernare hyreshus.

Kajen är sig ganska lik men har fått en modernare utformning.