Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Otrygg miljö – hot mot verksamheten

De senaste dagarna har medierna rapporterat om framtiden kring barnavårdscentralen i Lina Hage. Capio som driver barnavårdscentralen har stora problem att rekrytera personal.

Annons

Detta är naturligtvis bekymmersamt och som barnlandstingsråd kommer jag göra allt för att barnhälsovården även fortsättningsvis ska kunna bedrivas i området.

I detta är det dock viktigt att reda ut problemen med att rekrytera personal. Socialdemokraterna försöker felaktigt att påstå att allt handlar om mer pengar och privata aktörer.

Detta argument talar emot sig själv, eftersom landstingets egen enhet i Hovsjö hade exakt samma bekymmer.

Landstinget ställer i avtalet krav på rätt kompetens hos personalen (specialistsjuksköterska). Detta är viktigt för patientsäkerheten och för att säkra högsta kvalitet på vårdens innehåll.

Tyvärr är det få sjuksköterskor med rätt kompetens som söker lediga jobb när flera, som nu arbetar på barnavårdscentral, BVC, går i pension. Många sjuksköterskor med distriktsköterskeutbildning väljer att arbeta på vårdcentral framför BVC.

En annan orsak är långt avstånd till Södertälje centrum. Där finns enbart bussförbindelse.

Men den viktigaste orsaken handlar om den otrygga miljö som tyvärr präglar området. Grov kriminalitet förekommer och såväl chefer som personal är oroliga och rädda. Hot om våld förekommer frekvent mot personalen.

I dag är drygt 700 barn listade vid barnavårdscentralen. Landstingen har ansvar för barnhälsovården, men om det finns behov av säkerhetsinsatser för att skydda vår personal så krävs att Södertälje kommun är med och tar ansvar.

Nästa vecka kommer jag att träffa kommunens företrädare för att diskutera möjliga vägar framåt. Landstinget har ett uppdrag att bedriva trygg barnhälsovård i hela länet, såväl i Södertälje som i Täby eller Åkersberga. Småbarn och familjer ska få den kontakt med vården som de behöver ha från första början för att den ska vara förebyggande. I Södertälje är det viktigt att förebygga med rätt vanor från för att motverka hälsoklyftor.

barn- och äldrelandstingsråd

Ella Bohlin (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel