Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oslipbara bestick – en succé på Hall

Bra att äta med  svåra att skada någon med. De säkerhetsanpassade besticken som tillverkas av de intagna på Hallanstalten har blivit en liten framgångssaga.

Produktionen drog igång efter sommaren och nu har besticken köpts av uppemot hälften av de svenska anstalterna. En av dem är kriminalvårdsanstalten i Halmstad.

– Det finns alltid en risk att man kan skada sig själv eller andra med bestick och det är det vi vill minimera, säger kriminalvårdschef Kenth Ahlin till P4 Halland.

Säkerhetstänket har lett till en lite udda design med hål i både skaft och knivblad. Fackverkskonstruktionen gör att det går åt mindre plast i tillverkningen. Besticken blir hårda, men samtidigt svåra att slipa.

– Om man börjar göra åverkan på kniven, till exempel genom att försöka slipa den, förlorar den sin styrka och styvhet, säger kriminalvårdsinspektör Erik Lambis till TT.

Anstalten har tillverkat säkerhetsanpassade bestick förr. Men tidigare modeller var för veka och därmed mindre trevliga att äta med och dessutom gick det åt mycket mer plast i tillverkningen.

– Det här är en produkt vi själva tagit fram, det gör det roligare, säger Erik Lambis.

– Om man börjar göra åverkan på kniven, till exempel genom att försöka slipa den, förlorar den sin styrka och styvhet.

Kriminalvårdsinspektör Erik Lambis om de säkerhetsanpassade bestick som blivit en försäljningssuccé för Hallanstalten.