Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

OS-platsen hägrar för Erika

Skridskotalangen Erika Lindgren har ett drömläge att säkra en plats till ungdoms-OS när SM avgörs i helgen. Största hindret nu är risken för egna misstag.

Annons

Nykvarnstjejen Erika Lindgren kommer i helgen att åka till Göteborg för att tävla i junior-SM, där hon har chansen att ta sin första ”riktiga” SM-medalj som Erika själv uttrycker det.

Men egentligen är det något betydligt större som hägrar för 15-åringen under SM.

Hon har nämligen chansen att säkra en plats till ungdoms-OS i norska Lillehammer och Hamar i februari.

– Det gör att det är lite extra pirrigt inför helgen. Men gör jag bara det jag ska och undviker misstag borde det inte vara några problem, säger Erika Lindgren till LT-sporten.

Den enda konkurrenten om platsen är Gävletjejen Ida Hallberg. Den som placerar sig bäst av Lindgren och Hallberg i OS-distanserna 500 meter och 1 500 meter får platsen av SOK (Sveriges olympiska komitté).

– Jag har vunnit mot henne de gånger vi mötts den här och förra säsongen.

Chansen för skridsko-talangen att säkra OS-platsen är med andra ord stor.

– Jag känner mig självsäker, det ska inte vara några problem. Men ingenting är klart förrän det är klart, säger Lindgren.

Att Sverige ens fick en OS-plats är Erikas förtjänst efter hennes resultat i juniorvärldscupen i Groningen och Berlin nyligen. Men SOK:s regelverk säger att det ska tävlas om det.

– På ett sätt kan jag ju känna att platsen är min eftersom det är tack vare mig Sverige fick den. Men på ett sätt kan jag väl förstå att det ska tävlas om det också.

Varje nation fick max två platser vilket gör att många talanger från stora skridskonationer som Holland, Korea och Kina fallit bort och i sin tur gett Sverige en plats.

– Vi fick den sista platsen. Det kom lite som en chock och var inget som jag väntat mig.

Det är många marginaler på Erikas sida. Dels att ungdoms-OS (går vart fjärde år) är just 2016, vilket ger henne chansen att delta över huvud taget. Och hade hon varit född tre dagar senare hade hon varit för ung. Gränsen för att vara för ung går om man är född 1 juli 2000 eller senare. Som tur är föddes Erika 27 juni samma år, dels får alla som är födda 1998 och 1999 också var med under olympiaden i Norge. Tar hon platsen kommer hon ställas mot världens största skidskotalanger.

– Det hade absolut varit det största jag varit med om hittills. Det slår allt, lätt, säger Lindgren.

Men först ska platsen som sagt säkras. Under SM i Göteborg kommer hon att tävla i fyra klass-er (500, 1 000, 1500 och 3 000 meter).

– Jag känner mig i bra form och tror att jag kommer vinna. 3 000 meter är min sämsta distans. Men jag har bra chans på totalen, säger Lindgren som erkänner att tankarna lätt drömmer sig längre fram i tiden.

Det här är Erika Lindgren

Namn: Erika Lindgren.

Ålder: 15.

Bor: Nykvarn.

Skola: Går i nionde klass i Lillhagaskolan.

Familj: Pappa Tom, mamma Maria och tre äldre halvsyskon.

Idrott: Skridsko.

Aktuell: Kan säkra en plats till ungdoms-OS under helgens SM-tävlingar i Göteborg.

Ungdoms-OS: Arrangeras vart fjärde år och äger rum i norska Lillehammer i februari 2016. Under tio dagar gör drygt 1 100 talanger upp i 15 olika grenar. Ungdoms-OS är en idrottstävling som även har stort fokus på kultur och utbildning. Därför måste samtliga deltagare vara med under hela olympiaden och ta del av utbildningen som bedrivs.