Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ortodoxa hedrar sina släktingar

Många syriskortodoxa kristna samlas just nu på kyrkogården för att fira annandag påsk och hedra minnet av de avlidna.

Glad Påsk … må Gud förbarma sig över dina döda!

Det var den vanligaste hälsningsfrasen som hördes vid kyrkogården i Södertälje när ortodoxa hedrade sina döda på annandag påsk.

Redan tidigt på morgonen hade flera assyrier/syrianer hunnit samlas på Södertälje kyrkogård. Det är annandag påsk och en ypperlig dag att hedra och minnas sina döda på. Och vädret kunde inte vara vackrare denna måndag.

Inom den syrisk ortodoxa kyrkan är det tradition att på annandag påsk bege sig till kyrkogården för att där hedra sin döda. De flesta är uppklädda och stod vid sina näras respektive gravar för att ta emot kondoleanser. När det passade, promenerade man själv bort till andra för att hälsa glad påsk och beklaga sorgen.

En av besökarna, Terzo Halef, gick tidigt upp på morgonen för att förbereda inför besöket. Hon har lämnat sin mammas grav för att hälsa på vid sina svärföräldrars:

– Vi är här i dag för att de döda ska få vila i frid. När jag var liten i Midyat, gjorde vi samma sak. De äldre sa då till oss att på annandag påsk ska man hålla sig vaken hela dagen för att de döda ska kunna få sin eviga vila, säger hon och rättar till blommorna på graven:

– De äldre sa att de dödas själar svävar över oss här vid kyrkogården och vi kommer hit så att de kan se oss. Det är en fin tradition som vi inte vill släppa.

Den allvarliga stämningen som normalt råder på en kyrkogård känns inte igen. Det är avslappnat och de flesta har med sig ägg, klisha (assyrisk/syrianska kakor), bröd, mat, sötsaker, choklad och annat gott man kan bjuda besökarna på.

– I Midyat fanns det många fattiga som man gav mat till, men här tackar de flesta nej till det som bjuds. Men alla kommer fram och beklagar sorgen och önskar glad påsk, berättar Terzo.

Många har tagit ledigt från sina jobb för att vara här och under dagen var det väldigt mycket folk överallt vid kyrkogården. Vid en grav gråter en kvinna som sörjer sina döda barn. hon tittar upp och drar andan:

– Här ligger de … tre ovanpå varandra …

Från andra sidan hörs skratt. Det är andra besökare som har sörjt färdigt och som nu står och pickar ägg. Terzo berättar om andra lekar också:

– Vi små tog med var sitt hårdkokt ägg som vi markerade och la vid varandra och väntade på att någon fluga skulle landa på något av äggen. Den flicka vars ägg blir landningsplats för flugan vinner alla de andras ägg också. Vissa fuskade genom att lägga något sött på ägget.

Vid en annan grav står Sargon Elia. Hans mor Elisabet gick nyligen bort och nu tänder han ett ljus och ber för henne i väntan på att prästen ska komma förbi och avlägga en bön han också.

– Här ligger min pappa Jakob och storebror Johnny också. Det här blir ett sätt att hedra dem. Det är Jesu uppståndelse och det passar bra att då hälsa på våra nära och kära, säger han.

Framåt klockan 13 började en annan besökare, Fikri Hawsho, plocka ihop för hemfärd. Han hade varit på plats tillsammans med sin familj sedan tidigt på morgonen.

– När vädret är bra så är det här roligare för mig än vad julen är. Dels är det mycket folk och man träffar så många vänner och bekanta och dels så kan man minnas sina döda under trevliga förhållanden. Också barnen är med och träffas både de äldre och unga. Under julen är man med sin närmaste familj bara, säger han och fortsätter:

– Det är avslappnat och här råder inga förpliktelser.

De ortodoxa kristna har fortsatt att följa den julianska kalendern för påskfirandet i stället för den gregorianska kalendern och därför hamnar firandet i otakt. I år hamnade den ortodoxa påsken hela fem veckor efter den katolska.

I och med att syriskortodoxa annandag påsk inte är röd dag så har många tagit ledigt för att kunna besöka kyrkogården.

Man delar med sig av maten och sötsakerna och ger det även, rent symboliskt, till de avlidna.