Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oroväckande otrygghet bland Södertäljes företagare

Södertälje är en av de kommuner i länet där andelen företag som utsätts för brott är störst. Kommunens samarbete med polisen och myndigheter kan öka tryggheten.

Företagare gör samhället bättre. De försörjer sig själva, skapar arbetstillfällen åt andra, ger skatteintäkter och utökar valmöjligheterna för oss konsumenter. De mindre företagen gör mycket nytta, men är också utsatta för risker. Nästan en tredjedel av alla jobb i Södertälje kommun finns i småföretag och de bidrar till 24 procent av kommunens skatteintäkter, enligt Företagarna. Tyvärr finns det de som försvårar för företagarna att göra samhället bättre.

Som LT skrev om i onsdags konstaterar Stockholms Handelskammare att Södertälje är ett av de områden i Stockholms län där andelen företag som utsätts för brott är störst. En tredjedel av företagarna i Södertälje upplever att det blivit tryggare under de senaste fem åren, men 42 procent upplever att området blivit otryggare.

Brottsligheten minskar antalet lokala företag och arbetstillfällen, vilket i sin tur förstärker den sociala utsattheten i området. Där arbetstillfällena behövs som mest riskerar de att bli färre.

Butiker och restauranger är de mest utsatta företagen i länet. Stölder och vandalisering är de vanligaste brotten. I Södertälje har det varit flera fall av utpressning. Bluffakturor är ett annat problem för företagare. Problemen med kriminalitet som drabbar företagare är särskilt stora i områden som redan är socialt utsatta. Det riskerar att skapa en negativ spiral, varnar Handelskammaren. Brottsligheten minskar antalet lokala företag och arbetstillfällen, vilket i sin tur förstärker den sociala utsattheten i området. Där arbetstillfällena behövs som mest riskerar de att bli färre.

Det är en allvarlig utveckling som behöver vändas. Andreas Åström från Handelskammaren säger till LT Södertälje är på rätt spår i och med att kommunen, polisen och myndigheter arbetar tillsammans mot kriminalitet. Det samarbetet bör fortsätta. Polisens arbete mot organiserad brottslighet i Södertälje har tyvärr tappat fart, enligt den tidigare insatsledaren Gunnar Appelgren som dock tror att polisens nya initiativ Mareld kan få fart på arbetet. Att upprätthålla lag och ordning är en av statens viktigaste ansvar. Om det faller, faller också mycket annat.

Utbildningsnivån är viktig för tryggheten, enligt rapporten. Att betygen i gymnasiekolan i Södertälje ökar kan förhoppningsvis öka tryggheten på sikt. Det är viktigt att polisen även tar mindre brott som stöld och snatteri på allvar. Många små brott skapar tillsammans en stor börda för företagen.

Områden som inte enbart innehåller bostäder, utan även exempelvis arbetsplatser och skolor, blir tryggare. Det är viktigt att tänka på nu när många bostäder planeras att byggas i Södertälje.

Kommunen, polisen och andra aktörer bör fortsätta och intensifiera arbetet för en säker företagsmiljö.