Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oron växer när ledarskapet brister

Otrygghet är en viktig faktor bakom att populismen växer. Den insikten, och vikten av politiskt ledarskap som motkraft, måste makthavarna ta på allvar.

Annons

Helgen innan påsk hade Dagens Nyheter ett stort reportage om det växande stödet för Sverigedemokraterna på de finare delarna av Östermalm. Det fick omfattande spridning och många kommenterade att SD ändå är betydligt mindre på Östermalm än i övriga riket och att eventuell ökning är obefintlig. Andra var uppenbart nöjda med ”avslöjandet” för att det bekräftade deras fördomar om överklassen som i hemlighet bara längtar efter att komma ut som nationalister.

I en orolig tid av flyktingkriser, nya terrorattentat och inrikespolitisk oro var reportaget dock viktigt ur en helt annan aspekt än någon krystad överklassvinkel. Det gav oss en möjlighet att få höra ett antal verbala personer förklara vad de oroar sig för och varför populistiska krafter utövar stark dragningskraft för dem.

Två andra nyheter har cirkulerat i medierna den senaste veckan och fått omfattande uppmärksamhet. Ett tv-team från Australien skulle göra ett reportage om ökade sociala olikheter i Sverige. De reste till förorten Rinkeby utanför Stockholm och väl på plats blev de attackerade av människor som inte vill ha någon medienärvaro. Polisen uppmanades gå emellan men svarade att det skulle ”provocera” förövarna.

I Östersund går polisen ut med en varning till allmänheten efter ett flertal attacker på kort tid mot kvinnor. Man uppmanar dem att inte gå ut själva på kvällen, något som fick skarp kritik då många anser att det lade skulden på kvinnorna snarare än förövare.

Makthavare måste se dessa händelser som exempel på varningstecken. Våldet i samhället har minskat generellt för att färre män sitter och dricker sprit i en lägenhet, börjar bråka och hugger ihjäl varandra med en kniv. För att färre ungdomar drar runt på gatorna och misshandlar varandra, kanske eftersom de i dag i stället sitter hemma och spelar tv-spel.

Men andra former av brottslighet har ökat. Helt nya typer av brott har blivit mer påtagliga, nya villkor i samhället, som friare rörlighet, har möjliggjort ny brottslighet.

Det stora DN-reportaget visar hur oerhört viktig känslan av säkerhet och trygghet är i ett samhälle, hur mycket oro och frustration det skapar om lagen inte tycks fungera, polisen inte verkar kunna utföra sitt arbete och går på knäna organisatoriskt. När vi inte har något starkt ledarskap som uppmärksammar och adresserar denna oro och att viktiga institutioner brister.

Inkompetenta och obeslutsamma makthavare, som tar sig rätten att bestämma över dig men inte verkar kunna hantera det ansvaret, är bland det farligaste som finns eftersom det ger en stark grogrund för populism.

Politiker måste visa ledarskap och får inte fixera sig vid symbolfrågor och detaljstyrning. Att kunna gå hem själv sent en kväll genom sin stad är ett viktigare mått på civilisation än sockerskatt.