Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oron stor för överfullt sjukhus över jul

Överbeläggningen på Södertälje sjukhus är inget nytt men i juli nåddes en rekordtopp. Personalen tvingas arbeta i kaos.– Den stora oron är inte den medicinska biten, utan hur man ska få plats med patienterna, säger Björn Cars, ortoped på Södertälje sjukhus.

DEL 1. – En julhelg är man alltid orolig för att det ska vara överfullt och man ska försöka flytta patienter.

I korridoren på avdelning 19 står sjukhussängar uppställda utanför rummen. För tillfället är de tomma, men häromnatten låg det patienter överallt.

– Det är dålig vård. Man har inget draperi, så när vi hjälper patienterna blir det inför öppen ridå. Patienterna får ligga och ropa om de behöver hjälp, säger Björn Cars, som har lång erfarenhet som läkare och även är ordförande i Södertälje läkarförening.

Överbeläggningar och platsbrist har länge varit ett problem på sjukhuset, vilket LT skrivit om tidigare. Genomsnittsbeläggningen ökade från 96 procent 2013 till 100 procent 2014. I juli i år nåddes en rekordtopp på 106 procent.

– Man kan jämföra med hur det skulle vara för brandkåren om de hade ständig utryckning. Det är svårt att ha akutverksamhet med hundra procents beläggning. Topparna blir helt orimliga.

– Det är så små marginaler, så det finns en osäkerhetskänsla hela tiden, säger Björn Cars.

För läkarna är det en stor stress att hela tiden försöka avgöra vem som har störst behov av vårdplats.

– Det är ett stressmoment att behöva tänka på om patienter ska läggas in eller inte. Det finns också ett outtalat tryck att gå en rond till för att skicka hem patienter. Man står med en obehagskänsla: Är det okej att skicka hem den här personen? Om det händer något är det läkarens ansvar, inte ledningens.

Många icke-akuta operationer ställs in.

– Det gör vi mer och mer. Förut var det kanske en till två procent, men nu är det betydligt fler. På helgen finns tyvärr inte den ventilen.

I värsta fall leder den pressade arbetssituationen till vårdskador.

– Det är en risk. Vi har regelbundna tillbud. Det har hänt saker som att man har missat att ge profylax för blodpropp inför operationer. Riskerna ökar när folk ligger fel och personalen springer runt.

Den optimala sjukhusbeläggningen ska helst ligga lägre, enligt internationella studier på cirka 85 procent. Södertälje sjukhus planerar för en beläggning på 92 procent för att få ett bra patientflöde.

– Jag skulle hellre slå upp nästa operation och förbereda mig på den i stället för att ringa anhöriga och se om det finns någon som tar hand om patienter som måste skrivas ut.– Man förlorar arbetsglädje och kvalitet om man inte har tid att bygga upp den stolta vården, säger Björn Cars.

Han ser ingen större förbättring i sikte. Södertälje sjukhus byggs visserligen ut, men samtidigt ökar befolkningen och upptagningsområdet.

– Ledningen är angelägna om att hitta bra lösningar. Man vill väl, men styrs av ekonomin.

– Och varje sommar står vi där. Man vet att det är kaos. Sedan efter sommaren tackar man personalen för att de har strukit semestrar för att hjälpa till, men nästa sommar är situationen likadan.

Del 1: Personalen

Överbeläggning av patienter och brist på vårdplatser har Södertälje sjukhus dragits med i flera år. Nu granskar LT i en serie artiklar hur det påverkar vårdpersonalen, patienterna och ledningen på sjukhuset. Den första delen handlar om arbetsmiljön och pressen som personalen upplever när det finns för många patienter som behöver hjälp.